Negatywne skutki odgrzewania ryżu
Ryż stanowi podstawę żywienia miliardów ludzi na całym świecie - jest doskonałym źródłem węglowodanów, które dają sporo energii do pracy. Niestety Polacy i wiele innych zachodnich narodów nie wie do końca jak odpowiednio przechowywać ten produkt.
Dlatego po ugotowaniu często wkładamy miskę świeżego ryżu do lodówki i zapominamy o nim do dnia następnego. Po wyjęciu i ponownym podgrzaniu zajadamy się nim, niczego nie przeczuwając, a gdy po kilku godzinach zaczynamy czuć się źle, wiemy, że popełniliśmy błąd.
Nie przechowuj ugotowanego ryżu
Choć znacznie łatwiej jest po prostu schować nadmiar produktu do lodówki, wyrządzamy sobie takim działaniem znacznie większą szkodę, niż wyrzucając go do śmieci czy do kompostu. Nieodpowiednie przechowywanie może spowodować, że znajdujące się w nim niekiedy zarodniki namnażają się i zaczynają zagrażać zdrowiu.
Długie trzymanie ryżu na kuchence czy blacie w kuchni w temperaturze pokojowej sprawia, że zaczynają rozwijać się w nim specyficzne bakterie. Po spożyciu te mogą wywoływać biegunkę, wymioty i wiele innych problemów związanych z układem pokarmowym.
Zatrucie bakterią Bacillus cereus
Powyższe objawy mogą brzmieć jak klasyczne zatrucie pokarmowe, lecz nie jest to Salmonella. Narodowa Służba Zdrowia z Wielkiej Brytanii ostrzega wszystkich fanów jedzenia ryżu, przed spożywaniem go po dłuższej przerwie od ugotowania.
Opisaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.
Największe ryzyko, jak wskazują dane dostępne dla Narodowej Służby Zdrowia w Wielkiej Brytanii, zatrucia powyższą bakterią jest wtedy, gdy jemy chińszczyznę zamawianą na wynos. Takie dania często dużo czasu spędzają wystudzone w temp. pokojowej, a więc stanowią doskonałe środowisko do rozwoju groźnego patogenu.
Źródło: ShinjiPhotographer, Getty Images Pro
Jak uchronić się przed bakterią?
Specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka wskazują, że najlepiej jest zjeść ryż zaraz po ugotowaniu, lecz jeśli to nie jest możliwe, trzeba natychmiast go schłodzić. Po ugotowaniu przełóż go do plastikowego pojemnika i wstaw czym prędzej do lodówki.
Czas wykluwania bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania - powiedziała dla WP abcZdrowie dietetyk Kamila Zabłocka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl