Smakosze.pl Produkty Negatywne skutki odgrzewania ryżu
canva.com/DAPA Images

Negatywne skutki odgrzewania ryżu

20 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ryż stanowi podstawę żywienia miliardów ludzi na całym świecie - jest doskonałym źródłem węglowodanów, które dają sporo energii do pracy. Niestety Polacy i wiele innych zachodnich narodów nie wie do końca jak odpowiednio przechowywać ten produkt.

Dlatego po ugotowaniu często wkładamy miskę świeżego ryżu do lodówki i zapominamy o nim do dnia następnego. Po wyjęciu i ponownym podgrzaniu zajadamy się nim, niczego nie przeczuwając, a gdy po kilku godzinach zaczynamy czuć się źle, wiemy, że popełniliśmy błąd.

Nie przechowuj ugotowanego ryżu

Choć znacznie łatwiej jest po prostu schować nadmiar produktu do lodówki, wyrządzamy sobie takim działaniem znacznie większą szkodę, niż wyrzucając go do śmieci czy do kompostu. Nieodpowiednie przechowywanie może spowodować, że znajdujące się w nim niekiedy zarodniki namnażają się i zaczynają zagrażać zdrowiu.

Długie trzymanie ryżu na kuchence czy blacie w kuchni w temperaturze pokojowej sprawia, że zaczynają rozwijać się w nim specyficzne bakterie. Po spożyciu te mogą wywoływać biegunkę, wymioty i wiele innych problemów związanych z układem pokarmowym.

Zatrucie bakterią Bacillus cereus

Powyższe objawy mogą brzmieć jak klasyczne zatrucie pokarmowe, lecz nie jest to Salmonella. Narodowa Służba Zdrowia z Wielkiej Brytanii ostrzega wszystkich fanów jedzenia ryżu, przed spożywaniem go po dłuższej przerwie od ugotowania.

Opisaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Największe ryzyko, jak wskazują dane dostępne dla Narodowej Służby Zdrowia w Wielkiej Brytanii, zatrucia powyższą bakterią jest wtedy, gdy jemy chińszczyznę zamawianą na wynos. Takie dania często dużo czasu spędzają wystudzone w temp. pokojowej, a więc stanowią doskonałe środowisko do rozwoju groźnego patogenu.

Źródło: ShinjiPhotographer, Getty Images Pro

Jak uchronić się przed bakterią?

Specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka wskazują, że najlepiej jest zjeść ryż zaraz po ugotowaniu, lecz jeśli to nie jest możliwe, trzeba natychmiast go schłodzić. Po ugotowaniu przełóż go do plastikowego pojemnika i wstaw czym prędzej do lodówki.

Czas wykluwania bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania - powiedziała dla WP abcZdrowie dietetyk Kamila Zabłocka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy