Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego mięsa na gulasz. Zachwyca delikatnością i smakiem
Fot. Canva/dulezidar

Nie ma lepszego mięsa na gulasz. Zachwyca delikatnością i smakiem

24 stycznia 2025

Gulasz wyjdzie wyborny i delikatny, jak nigdy wcześniej. Trzeba spełnić tylko pewien warunek. Warto sięgnąć po mięso, która zapewni właśnie taki efekt na talerzu. Gulasz włowy z pieczarkami to poezja smaku.

Gulasz, czyli obiad doskonały

Wiele osób zastanawia się, co ugotować na obiad . Dobrym pomysłem będzie gulasz, za którym przepadają smakosze, w każdym wieku . Delikatne i kruche mięso duszone w aromatycznym sosie jest nie lada rarytasem. Jakie mięso będzie najlepszego do przygotowania tego dania?

Tu sprawdzi się wołowina, która jest delikatna i ma nawet lekko słodki smak . Gulasz wołowy z pieczarkami z dodatkiem aromatycznych przypraw, sosu sojowego i ciemnego piwa, wyjdzie wyjątkowo smaczny. Przepis na to doskonałe danie prezentujemy poniżej . Z przyrządzeniem tego obiadu poradzi sobie każdy.

gulasz
Fot. Canva/arfo
Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem

Jak ugotować gulasz wołowy z pieczarkami?

Składniki:

  • 600 g wołowiny gulaszowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Wołowinę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Do większej miski wlewamy sos sojowy, wsypujemy paprykę słodką, mieszamy i wkładamy wołowinę . Mięso marynujemy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek miażdżymy nożem, a na patelni podsmażamy mięso.

Powinno być zrumienione, następnie do mięsa w garnku dodajemy czosnek, cebulę, przyprawy, cukier , sos Worcestershire, ciemne piwo i sos sojow y. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. Na patelni na maśle podsmażamy pieczarki. Pod koniec dodajemy odrobinę sosu z garnka, mąki i mieszamy. Pieczarki dodajemy do gulaszu.

Gulasz wołowy poleca się na obiad

Gulasz wołowy z pieczarkami smakuje doskonale. Połączenie delikatnego mięsa, przypraw i pysznych sosów daje znakomity efekt . Wołowina duszona w takim pysznym sosie jest mięciutka i bardzo krucha. Danie można podać na rodzinny obiad lub specjalne okazje.

Warto skorzystać z tego przepisu. Jest prosty i z przyrządzeniem gulaszu wołowego z pieczarkami poradzi sobie dosłownie każdy . Delikatne mięso w wybornym sosie można podać z ziemniakami lub frytkami z batatów.

Pisaliśmy, jakie polskie dania można zaliczyć do najgorszych na świecie. Polecaliśmy też prosty przepis na danie rodem z baru mlecznego z PRL.

gulasz
Fot. Canva/annata78

Źródło: kwestiasmaku.com

Biedronka znowu zaszalała. Uwielbiane produkty 1+1 gratis
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest doskonały do naleśników
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy