Smakosze.pl Przepisy Nie sądziłam, że surówka z tego warzywa jest tak smaczna. Bije na głowę tę z marchewki lub selera
canva/meteo021

Nie sądziłam, że surówka z tego warzywa jest tak smaczna. Bije na głowę tę z marchewki lub selera

17 lipca 2023

Surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chrupiące warzywo doprawione sosem z dodatkiem koperku skradnie niejedno serce. Smakuje o wiele lepiej niż klasyki przygotowywane z marchewki czy selera. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z kalarepy

Z dobrodziejstwa kalarepy warto korzystać szczególnie latem. Warzywo jest pełne smaku i soczyste, a jednocześnie przyjemnie chrupie, stanowiąc doskonałą przekąskę albo materiał na surówkę. Koniecznie podajcie do obiadu — rodzina będzie zachwycona.

Składniki:

  • 2 większe kalarepy
  • 15 g śmietany klasycznej lub roślinnej
  • 25 g majonezu z jaj lub wegańskiego
  • 25 g jogurtu naturalnego mlecznego lub sojowego
  • 10-15 ml soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Faszerowana papryka siostry Anastazji ekscytuje każdego. Przepis jest najprostszy na świecie

Jak zrobić surówkę z kalarepy? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od połączenia śmietany z majonezem i jogurtem. Nabiał doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz — jeśli trzeba — odrobiną cukru. Wsypujemy też opłukany i posiekany koperek.

Tak przygotowanym sosem zalewamy pozbawioną skórki, pokrojoną w słupki i opłukaną kalarepę. Surówkę przed podaniem wstawiamy na kwadrans do lodówki.

Do czego pasuje surówka z kalarepy?

Smakowity sezonowy przysmak będzie idealny do każdego dania głównego mięsem lub do wegetariańskich pulpetów. Świetnym pomysłem jest zaserwowanie go do dań z grilla — chrupiąca kompozycja z soczystym warzywem przełamie mocne smaki pochodzące z marynat.

A jeśli jednak wolicie przygotować surówkę z marchewki lub selera, na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy. Spróbujcie tej kompozycji z dodatkiem gruszki . Być może spodoba wam się też marchewkowy rarytas wzbogacony imbirem .

Surówka z kalarepy skusi każdego.png
canva/Stitchik


Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy