Nie tylko sushi… sekrety kuchni japońskiej
pixabay.com

Nie tylko sushi - sekrety kuchni japońskiej

Sushi, ramen, matcha - to japońskie klasyki. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni to jednak dużo więcej. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata, ceniona za niepowtarzalność smaku i ściśle związana z tradycją. Podstawą kuchni japońskiej jest ryż, makaron, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa, szczególnie wieprzowina, wołowina i kurczak. Co do ryżu, w Japonii uprawia się kilka tysięcy jego odmian. Dla Japończyków jedzenie to rytuał, modlą się przed każdym posiłkiem, a jedząc najczęściej używają pałeczek. To pewnie już słyszeliście... A czy wiecie, jak zrobić przepyszne, japońskie Fluffy Pancakes? Przepisy znajdziecie w tym artykule!

Kuchnia japońska, czyli ryż, warzywa i ryby

Kuchnia japońska kojarzy się nam przede wszystkim z sushi, czyli potrawy z zakwaszonego ryżu z dodatkami. Najczęściej jest to surowa ryba, chociaż tak wcale być nie musi, istnieje bowiem wiele rodzajów sushi. Najbardziej popularna odmiana - MAKI to zawinięty w prasowane glony (nori) ryż z surową lub zapiekaną rybą w środku i warzywami. Można jednak zrobić wegańskie sushi na przykład z pieczonym tofu, burakiem lub marchewką. Kolejne japońskie danie, które zyskało popularność na całym świecie, to ramen. Jego bazą jest długo gotowany, mięsny wywar, w smaku przypominający rosół, przygotowywany zwykle z mięsa wieprzowego z kośćmi. Do zupy dodaje się makaron, warzywa i inne dodatki, na przykład owoce morza, suszone grzyby, kapusta pak choi, jajka czy kiełki rzodkiewki.

Japońskie zwyczaje przy stole


Japończycy uwielbiają celebrować posiłki. Gdy siadamy z nimi do stołu zawsze usłyszymy słynne „itadakimasu”, które jest odpowiednikiem naszego „smacznego”. To krótka modlitwa, w której dziękują za jedzenie. W Japonii najpopularniejszymi sztućcami są pałeczki, których warto spróbować użyć. Jeśli jednak odwiedzimy naszego japońskiego znajomego lub pójdziemy do japońskiej restauracji, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, nie wolno wbijać się pałeczek pionowo w miskę z ryżem, to gest, symbolizujący ofiarowanie jedzenia zmarłym przodkom. Po drugie, jeśli podawana jest zupa miso lub japoński makaron, w bardzo dobrym tonie jest głośne siorbanie przy ich spożywaniu. Po trzecie, po skończeniu jedzenia pałeczek nie należy pozostawiać w naczyniach, tylko na specjalną podstawkę, skąd je wzięliśmy przed rozpoczęciem posiłku.

Dieta japońska. Faktycznie najzdrowsza na świecie?

Japończycy znani są z długowieczności. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy sekret tkwi w odpowiedniej diecie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni? Trzeba przyznać, że kuchnia japońska jest co do zasady zdrowa. Kuchnia japońska oparta jest głównie na warzywach, ryżu i rybach. W porównaniu do Polaków, Japończycy jedzą dużo mniej mięsa i nabiału. Często sięgają za to po tofu, warzywa strączkowe, ryby oraz owoce morza. Przykładowo, sushi zawiera wiele składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i jod, a przy tym jest niskokaloryczne i ma dużo mniej tłuszczu niż inne produkty spożywcze. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe zawarte zapobiegają takim chorobom jak wylew czy zawał serca, a ryż wydłuża za to uczucie sytości i reguluje poziom insuliny. Jednak nie tylko o rodzaj jedzenia to chodzi. Japończycy spożywają posiłki wolno, przez co rzadko kiedy się nie przejadają. Ich organizm ma czas, na wysłanie do mózgu informacji o zaspokojeniu apetytu.

Co piją Japończycy? Matcha i japońskie sake


Japończycy zdecydowanie nie są wielkimi fanami kawy. O wiele częściej sięgają po herbatę. Nie zadowalają się jednak zwykłą, czarną herbatą z torebki. Najczęściej kupują zieloną herbatę sypaną lub jej sproszkowany odpowiednik - machę. Bardzo popularnym napojem jest macha latte, czyli zielona herbata z mlekiem. Bardzo ważnym elementem kultury japońskiej jest również sake, czyli wino ryżowe, sporządzone z odtłuszczonego ryżu przygotowanego do fermentacji. Sake zawiera 14-20% alkoholu, do lat 60-tych XIX wieku sprzedawane było wyłącznie w beczkach, dziś zastąpiły je butelki, a beczki pojawiają się tylko od święta. Istnieje wiele gatunków wina sake, między innymi wytrawne i słodkie. Zazwyczaj pije się je na ciepło, w temperaturze 40 - 50 stopni.

Japonia na słodko. Jak zrobić japońskie naleśniki?


Mimo, że słodkie desery to nie pierwsze skojarzenie z Japonią, niektóre z nich są obłędnie pyszne. Japończycy uwielbiają puszyste, napowietrzone ciasta. Jednym z popularnych dań są japońskie naleśniki (Fluffy Pancakes), które moim zdanie są o niebo lepsze od tych amerykańskich. Czym się charakteryzują? Są niesamowicie lekkie, wysokie i rozpływające się w ustach. Jak je wykonać?

Przepis na Fluffy Pancakes, czyli japońskie naleśniki

Składniki:

  • 3 białka
  • 40g cukru (2 łyżki)
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 35g maki pszennej
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

  • Ubijamy białka mikserem lub w robocie kuchennym. Gdy się ubiją, powoli zaczynamy dodawać cukier. Na końcu dodajemy łyżeczkę octu.
  • Do dużej miski wbijamy 2 żółtka, łyżkę oleju, 1,5 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy trzepaczką.
  • Przesiewamy mąkę i dodajemy do żółtek. Mieszamy.
  • Do masy z żółtek stopniowo dodajemy pianę z białek. Powoli łączymy ze sobą przy pomocy łopatki. Nie miksujemy, aby nie stracić napowietrzenia.
  • Rozgrzej patelnię i wysmaruj ją masłem.
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego i okrężnym ruchem nakładaj masę na patelnię, formułując placuszki o średnicy około 7 cm i 8-9 cm wysokości. Możesz to zrobić również łyżką, ale jest to trochę trudniejsze.
  • Przykryj naleśniki pokrywką i smaż przez około 3-4 minuty po każdej stronie.
  • Puszyste pankejki możesz polać syropem klonowym lub oprószyć pudrem. Smacznego!

Następny artykuł