Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie tylko sushi - sekrety kuchni japońskiej
Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak 25.03.2022 22:48

Nie tylko sushi - sekrety kuchni japońskiej

Nie tylko sushi… sekrety kuchni japońskiej
pixabay.com

Kuchnia japońska, czyli ryż, warzywa i ryby

Kuchnia japońska kojarzy się nam przede wszystkim z sushi, czyli potrawy z zakwaszonego ryżu z dodatkami. Najczęściej jest to surowa ryba, chociaż tak wcale być nie musi, istnieje bowiem wiele rodzajów sushi. Najbardziej popularna odmiana - MAKI to zawinięty w prasowane glony (nori) ryż z surową lub zapiekaną rybą w środku i warzywami. Można jednak zrobić wegańskie sushi na przykład z pieczonym tofu, burakiem lub marchewką. Kolejne japońskie danie, które zyskało popularność na całym świecie, to ramen. Jego bazą jest długo gotowany, mięsny wywar, w smaku przypominający rosół, przygotowywany zwykle z mięsa wieprzowego z kośćmi. Do zupy dodaje się makaron, warzywa i inne dodatki, na przykład owoce morza, suszone grzyby, kapusta pak choi, jajka czy kiełki rzodkiewki. 

Japońskie zwyczaje przy stole

Japończycy uwielbiają celebrować posiłki. Gdy siadamy z nimi do stołu zawsze usłyszymy słynne „itadakimasu”, które jest odpowiednikiem naszego „smacznego”. To krótka modlitwa, w której dziękują za jedzenie. W Japonii najpopularniejszymi sztućcami są pałeczki, których warto spróbować użyć. Jeśli jednak odwiedzimy naszego japońskiego znajomego lub pójdziemy do japońskiej restauracji, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, nie wolno wbijać się pałeczek pionowo w miskę z ryżem, to gest, symbolizujący ofiarowanie jedzenia zmarłym przodkom. Po drugie, jeśli podawana jest zupa miso lub japoński makaron, w bardzo dobrym tonie jest głośne siorbanie przy  ich spożywaniu. Po trzecie, po skończeniu jedzenia pałeczek nie należy pozostawiać w naczyniach, tylko na specjalną podstawkę, skąd je wzięliśmy przed rozpoczęciem posiłku. 

Dieta japońska. Faktycznie najzdrowsza na świecie?

Japończycy znani są z długowieczności. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy sekret tkwi w odpowiedniej diecie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni? Trzeba przyznać, że kuchnia japońska jest co do zasady zdrowa. Kuchnia japońska oparta jest głównie na warzywach, ryżu i rybach. W porównaniu do Polaków, Japończycy jedzą dużo mniej mięsa i nabiału. Często sięgają za to po tofu, warzywa strączkowe, ryby oraz owoce morza. Przykładowo, sushi zawiera wiele składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i jod, a przy tym jest niskokaloryczne i ma dużo mniej tłuszczu niż inne produkty spożywcze.  Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe zawarte zapobiegają takim chorobom jak wylew czy zawał serca, a ryż wydłuża za to uczucie sytości i reguluje poziom insuliny. Jednak nie tylko o rodzaj jedzenia to chodzi. Japończycy spożywają posiłki wolno, przez co rzadko kiedy się nie przejadają. Ich organizm ma czas, na wysłanie do mózgu informacji o zaspokojeniu apetytu. 

Co piją Japończycy? Matcha i japońskie sake

Japończycy zdecydowanie nie są wielkimi fanami kawy. O wiele częściej sięgają po herbatę. Nie zadowalają się jednak zwykłą, czarną herbatą z torebki. Najczęściej kupują zieloną herbatę sypaną lub jej sproszkowany odpowiednik - machę. Bardzo popularnym napojem jest macha latte, czyli zielona herbata z mlekiem. Bardzo ważnym elementem kultury japońskiej jest również sake, czyli wino ryżowe, sporządzone z odtłuszczonego ryżu przygotowanego do fermentacji. Sake zawiera 14-20% alkoholu, do lat 60-tych XIX wieku sprzedawane było wyłącznie w beczkach, dziś zastąpiły je butelki, a beczki pojawiają się tylko od święta. Istnieje wiele gatunków wina sake, między innymi wytrawne i słodkie. Zazwyczaj pije się je na ciepło, w temperaturze 40 - 50 stopni.

Tagi: