Niebywałe, co Strzelczyk dodaje do bigosu z młodej kapusty. Absolutnie nie ma sobie równych
Czekacie z niecierpliwością na młodą kapustę? Po przeczytaniu poniższego przepisu zaczniecie na myśl o niej przebierać nogami. Tomasz Strzelczyk z tego wiosennego warzywa przygotowuje doskonały i pożywny bigos. Dzięki dodatkowi aromatycznego boczku i kiełbasy danie jest absolutnym hitem.
Wszyscy pokochają bigos z młodej kapusty autorstwa Tomasza Strzelczyka
Czy da się zrobić danie jednocześnie syte i wiosennie lekkie? Oczywiście, ze tak. Sztuki tej dokonał Tomasz Strzelczyk z użyciem delikatnej młodej kapusty. Kilka składników i odrobina zaangażowania w kuchni skutkuje doskonałą potrawą na ciepłe dni.
Bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka jest pełnowartościowym posiłkiem. Zawiera w sobie wszystkie niezbędne elementy obiadu. W garnku, poza mięsem i kapustą, znajdziemy doskonałe młode ziemniaki. Dzięki takiemu dodatkowi nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Przepis na bigos z młodej kapusty
Składniki:
- ½ młodej kapusty
- 5 średnich młodych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
Najlepszy bigos z młodej kapusty- instrukcja krok po kroku
Boczek na bigos z młodej kapusty pokrój w grubą kostkę . Wrzuć go na garnka i postaw na kuchence . Z wieprzowiny zacznij na średnim ogniu wytapiać tłuszcz . W międzyczasie pokrój w półplasterki kiełbasę i również dorzuć ją do garnka .
Przygotuj warzywa do bigosu z młodej kapusty . Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka do zeszklenia. Kiedy składniki się podsmażają, pokrój w kostkę obrane młode ziemniaki . Dorzuć je do pozostałych produktów, zwiększ nieco płomień i zamieszaj całość .
Ząbki czosnku obierz z łupiny i posiekaj . Dodaj je do zawartości garnka. Kiedy ziemniaki będą już zrumienione, do całości dołóż koncentrat pomidorowy . Po chwili do składników na bigos z młodej kapusty wsyp łyżkę mąki pszennej, zamieszaj i zalej potrawę bulionem warzywnym .
Danie dopraw do smaku kminkiem, solą i solidną dawką pieprzu . Kiedy całość nadal się podsmaża, przygotuj młodą kapustę . Z warzywa odkrój połowę, usuń zewnętrzne liście, a pozostałą część posiekaj . Na koniec dorzuć ją do zawartości garnka .
Bigos z młodej kapusty przemieszaj . Następnie zetrzyj do niego na grubych oczkach 2 umyte i obrane marchewki . Po ponownym wymieszaniu potrawę przykryj i pozostaw do duszenia na małym ogniu na ok. 30 minut .
Po upływie tego czasu bigos z młodej kapusty wymieszaj jeszcze raz . Na koniec dodaj do niego posiekany drobno koperek . Danie gotowe jest do podania od razu po przyrządzeniu . Idealnie będzie również smakowało odgrzane na następny dzień . Nie mieści się w głowie, jakim pysznym składnikiem podkreśla smak młodej kapusty Okrasa . Wiosenny obiad bez tego aromatycznego dodatku nie ma racji bytu .
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA