Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę
canva/irina-k-ch; TRICOLORS/East News

Młoda kapusta doskonale pasuje do niedzielnego obiadu. W wersji zaproponowanej przez Monikę Richardson przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczą raptem trzy produkty. Spróbujecie?

Proste patenty kulinarne są na wagę złota. Jednym z nich jest cudowna propozycja Moniki Richardson, która zdradziła, jak przyrządza młodą kapustę. Smakołyk w iście angielskim stylu — z dobrze podsmażonym, a więc chrupiącym, boczkiem — z pewnością wam się spodoba. Nie możecie tego przegapić.

Przepis na smakowitą młodą kapustę według Moniki Richardson

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 200 g dag boczku

  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

Jak przygotować młodą kapustę? Monika Richardson ma na nią prosty pomysł

Kapustę siekamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Do wrzątku wrzucamy rozdrobnione warzywo i podgrzewamy, aż ponownie zawrze. Gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy.

Boczek kroimy w niezbyt grube plasterki. Na suchej, głębokiej patelni zrumieniamy go, a następnie wrzucamy kapustę. Chwilę podgrzewamy, by odparować nieco wody.

Do warzywa z boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, by uniknąć powstania grudek. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Zasmażana młoda kapusta doskonale smakuje z czosnkowym purée ziemniaczanym oraz soczystym kotletem schabowym w chrupiącej panierce. Możecie też zjeść ją z mielonymi z dodatkiem pieczarek. Smacznego.

Młoda kapusta jest znakomita
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fakt