Nietypowe zastosowanie cynamonu
Cynamon może być wykorzystywany nie tylko jako przyprawa do deserów czy dań. Jego właściwości świetnie przydają się w ogrodzie, gdyż przegania komary i mrówki, a także pomaga ukorzenić się roślinom. Warto więc docenić jego przydatność poza kulinariami.
Cynamon wywodzi się z lasów wschodniej i południowo-wschodniej Azji, gdzie pierwotnie uprawiany był tylko tam. Na przestrzeni wieków ludzie poznali i docenili jego aromat oraz właściwości, dzięki czemu teraz jest powszechnie dostępny.
Z cynamonu w Polsce zazwyczaj korzystamy podczas przygotowywania deserów. Piernik, pierniczki, szarlotka, czy kawa z cynamonem są najczęściej spożywanymi produktami. W innych kulturach przyprawę tą dodaje się także do dań głównych, szczególnie w Indiach.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Cynamon przyda się w ogrodzie
Jednym z najlepszych zastosowań cynamonu, jest użycie go do pozbycia się mrówek. Z tego sposobu korzystają często ekologiczni ogrodnicy. Wystarczy znaleźć miejsca, w których mrówki najczęściej przebywają i obsypać je zmieloną korą, a te szybko zmienią miejsce bytowania.
Zostając przy tematyce owadów, cynamon pozwoli ochronić się przed swędzącymi ugryzieniami komarów. W tym celu należy wsypać sporą ilość zmielonej przyprawy do miski z bardzo gorącą wodą, a unoszący się aromat odstraszy latające komary.
Cynamon do ukorzeniania się roślin
Niekiedy można mieć problemy z odpowiednim ukorzenieniem sadzonek - wtedy często sięgamy po markowe ukorzeniacze, których skuteczność jest jednak wątpliwa. Cynamon jest z kolei sprawdzonym i dobrze działającym zamiennikiem.
W celu zastosowania przyprawy, rozsyp ją na papierowym ręczniku kuchennym i obtocz w niej korzenie sadzonki. Cynamon przyspieszy proces wypuszczania korzeni, a także ochroni rośliny przed niebezpiecznymi chorobami grzybowymi.
Właściwości lecznicze cynamonu
Cynamon bardzo pozytywnie wpływa na poprawne krążenie krwi, pomaga przy zgadze, wrzodach żołądka, braku łaknienia, biegunkach czy wzdęciach. Przyprawa pobudza produkcję kwasów żołądkowych i zwiększa przyswajanie substancji odżywczych z jedzenia.
Dodatkowo przeciwdziała powstawaniu cukrzycy typu II, zmniejsza ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu LDL. Można wykorzystywać go jako lek na przeziębienie oraz choroby układu pokarmowego.
Źródło: post424, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikogrodniczy.pl; onedaymore.pl