Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niewiarygodne ile kosztuje słoiczek chrzanu od Magdy Gessler. Sam zrobisz go za grosze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.03.2023 15:07

Niewiarygodne ile kosztuje słoiczek chrzanu od Magdy Gessler. Sam zrobisz go za grosze

robienie domowego chrzanu
Canva / Thyra Parthen

Czy wiesz, ile kosztuje słoiczek tartego chrzanu? Magda Gessler za taki o pojemności 235 ml liczy sobie 20 złotych. Udowodnimy, że taki sam, a nawet lepszy dodatek bez trudu zrobisz w swojej kuchni. Poza satysfakcją zyskasz też parę złotych w portfelu.

Domowy chrzan bije na głowę sklepowe wyroby

Zrobienie domowego chrzanu nie jest niczym trudnym. Wystarczy do tego zaledwie kilka składników. Poza korzeniem zaopatrz się w sok z cytryny, sól oraz cukier. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i doskonały domowy wyrób jest gotowy.

1 kilogram chrzanu kosztuje kilkanaście złotych. Do wytworzenia standardowego małego słoiczka potrzeba ¼, a nawet 1/5 tej ilości. Łatwo policzyć, że u Magdy Gessler stanowczo za ten wyrób przepłacamy. Od dziś jak sięgać po chrzan, to tylko po tarty własnoręcznie. Jest naturalny i pełen smaku. 

Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Przepis na najlepszy domowy chrzan

Składniki:

  • ok. 300 g korzenia chrzanu (2-3 sztuki)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek gorącej wody

Jak zrobić własnoręcznie tarty chrzan do słoiczka?

Chrzan cienko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż go do miski z zimną wodą na ok. 60 minut. Dzięki temu korzeń nie będzie powodował nadmiernego łzawienia podczas tarcia, poza tym zachowa piękną białą barwę i większą jędrność.

Do miseczki wlej sok wyciśnięty z cytryny. Następnie do naczynia zacznij ścierać korzeń chrzanu. Rób to przy uchylonym oknie lub na balkonie, by ograniczyć łzawienie oczu. Najlepiej ścierać chrzan na drobnych oczkach, aby otrzymany wyrób miał przyjemną, gładką konsystencję.

Do startego chrzanu z cytryną dodaj kilka łyżek gorącej, przegotowanej wody, tak aby nabrał nieco puszystości. Całość wymieszaj i dopraw wedle uznania solą i cukrem. Posmakuj, a w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Na koniec jeszcze raz zamieszaj składniki.

Przyprawiony chrzan przełóż do wyparzonego i suchego słoiczka. Dobrze ugnieć masę, następnie słoik szczelnie zakręć. Chrzan przechowuj w lodówce nie dłużej, niż 30 dni. Przed użyciem całość wymieszaj, aby wyrównać smak.

Dodajmy, że wyrób sprzedawany w Delikatesach Magdy Gessler zawiera dodatek octu spirytusowego. Ten kwaśny produkt przedłużą trwałość chrzanu, jednak dodaje produktowi ostrzejszego smaku. Jeśli chcesz przygotować chrzan na większy zapas, możesz do niego dodać trochę octu winnego lub jabłkowego. Efekt będzie jeszcze lepszy. 

słoiczek domowego chrzanu.png
Canva / delobol