Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko zdrowy i lekki sernik od Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News; canva/Olha_Afanasieva, Getty Images

Nieziemsko zdrowy i lekki sernik od Anny Lewandowskiej

4 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny sernik choć pyszny, nie jest zbyt zdrowy - duża ilość tłustego sera i cukru działają niekorzystnie na zdrowie. Na szczęście Anna Lewandowska opracowała przepis na bazie mąki owsianej oraz kaszy jaglanej, który jest znacznie lżejszy. Poniżej wyjawiamy wszystkie kroki, dzięki którym przygotujesz ten pyszny deser z wielką łatwością.

Sernik jest jednym z najbardziej cenionych polskich ciast i wypiekany jest przez cały rok, nawet bez żadnej specjalnej okazji. Anna Lewandowska, jako dietetyczka i propagatorka zdrowego odżywiania stworzyła swoją wersję sernika, którym można zajadać się bez przeszkód i ryzyka przybrania na wadze.

Mąka owsiana oraz kasza jaglana mają o wiele lepsze wartości odżywcze od sera czy spodu z kruchych ciasteczek. Z pewnością niektórzy mogą się obawiać, że ciasto sporządzone z tych składników nie smakuje tak dobrze, jak oryginał. Lewandowska zapewnia jednak, że jej sernik jest równie pyszny.

Przepis na zdrowy sernik Anny Lewandowskiej

Składniki:

Spód:

  • 3 jajka

  • 5 łyżek cukru z kokosa

  • szklanka mąki owsianej

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 50 ml śmietanki roślinnej

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Masa:

  • 300 g kaszy jaglanej

  • rodzynki

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

  • sok z jednej pomarańczy

  • cynamon

  • kardamon

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Zacznij od ubicia jajek z cukrem kokosowym na puszystą masę. Dodaj do niej mąkę owsianą, olej kokosowy, śmietankę roślinną oraz proszek do pieczenia i zmiksuj masę. Wylej ją do formy z papierem do pieczenia i zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Kaszę jaglaną przepłucz parokrotnie wodą i ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu, a następnie odstaw do wystudzenia. Dodaj do niej mleko kokosowe, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy, cynamon, kardamon oraz ekstrakt waniliowy, zmiksuj i wsyp wymoczone we wrzątku rodzynki. Wymieszaj całość.

Wyłóż masę z kaszy na upieczony spód i równomiernie ją rozsmaruj. Wstaw formę do piekarnika o takiej samej temperaturze jak wcześniej na 50 minut. Po tym czasie zostaw ciasto do wystygnięcia w piekarniku . Przed podaniem polej sernik roztopioną czekoladą. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pulchne racuchy bez jajek i mleka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy