Smakosze.pl
Racuchy

canva/Dar1930, Getty Images

Pulchne racuchy bez jajek i mleka

11 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że racuchy przygotowuje się na bazie jajek, mąki i mleka z dodatkiem świeżych drożdży. Okazuje się, że z łatwością można wykluczyć jajka, jak i mleko z receptury, a placki będą równie pyszne. Aby racuchy uzyskały puszystą fakturę i wyrosły, dodaj do surowego ciasta odrobinę proszku do pieczenia.

Racuchy bez wątpienia są wspomnieniem nostalgicznym dla dużej części Polaków. Dawniej nasze mamy i babcie smażyły je i podawały jako obiad czy deser z cukrem pudrem. Zamiast cukru doskonale komponuje się z nimi słodka konfitura.

smażenie kotletów

Soczyste i delikatne kotlety z filetów z kurczaka

CZYTAJ DALEJ

Bardzo ważną częścią racuchów są jabłka, które można dodawać w większych lub mniejszych kawałkach. Niezależnie od ich wielkości, owoce powinny być stosunkowo kwaśne, aby w łatwy sposób móc dobrać do nich odpowiednią ilość cukru. Kwaśność daje kontrast do słodkich dodatków i efekt dzięki temu jest znacznie lepszy.

Przepis na racuchy bez jajek i mleka

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 1 saszetka proszku do pieczenia

  • 1 jabłko

  • woda

  • sól

Zacznij od przesiania mąki wprost do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp do nich odrobinę soli. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce.

Dodaj owoc do mąki wraz z wodą. Gdy uzyskasz gęstą konsystencję, przestań dolewać wodę. Wymieszaj masę i odstaw ją na 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotuj patelnię z olejem do smażenia.

Rozgrzej na niej olej rzepakowy i wylewaj na niego porcje ciasta z owocami. Gdy jedna strona złapie złocisty kolor, przewracaj placki na drugą. Po usmażeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące zaraz po usmażeniu, bo wtedy smakują najlepiej. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł suchy po upieczeniu. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/TatianaButovchenko, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >