Pulchne racuchy bez jajek i mleka
Przyzwyczailiśmy się, że racuchy przygotowuje się na bazie jajek, mąki i mleka z dodatkiem świeżych drożdży. Okazuje się, że z łatwością można wykluczyć jajka, jak i mleko z receptury, a placki będą równie pyszne. Aby racuchy uzyskały puszystą fakturę i wyrosły, dodaj do surowego ciasta odrobinę proszku do pieczenia.
Racuchy bez wątpienia są wspomnieniem nostalgicznym dla dużej części Polaków. Dawniej nasze mamy i babcie smażyły je i podawały jako obiad czy deser z cukrem pudrem. Zamiast cukru doskonale komponuje się z nimi słodka konfitura.
Bardzo ważną częścią racuchów są jabłka, które można dodawać w większych lub mniejszych kawałkach. Niezależnie od ich wielkości, owoce powinny być stosunkowo kwaśne, aby w łatwy sposób móc dobrać do nich odpowiednią ilość cukru. Kwaśność daje kontrast do słodkich dodatków i efekt dzięki temu jest znacznie lepszy.
Przepis na racuchy bez jajek i mleka
Składniki:
500 g mąki
1 saszetka proszku do pieczenia
1 jabłko
woda
sól
Zacznij od przesiania mąki wprost do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp do nich odrobinę soli. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce.
Dodaj owoc do mąki wraz z wodą. Gdy uzyskasz gęstą konsystencję, przestań dolewać wodę. Wymieszaj masę i odstaw ją na 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotuj patelnię z olejem do smażenia.
Rozgrzej na niej olej rzepakowy i wylewaj na niego porcje ciasta z owocami. Gdy jedna strona złapie złocisty kolor, przewracaj placki na drugą. Po usmażeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące zaraz po usmażeniu, bo wtedy smakują najlepiej. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł suchy po upieczeniu. Ten tekst wyjawia prosty przepis na niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej.
Źródło zdjęcia: canva/TatianaButovchenko, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis