Niezwykła surówka siostry Anastazji z jabłka, marchewki i nieco zapomnianego warzywa
Siostra Anastazja ma wiele niezawodnych patentów na surówki. Nikt tak jak ona nie ma przysłowiowego nosa do doboru niebanalnych składników. Uwagę przykuwa z pewnością patent słynnej zakonnicy na surówkę z marchewki, jabłka oraz czarnej rzepy. Nieco zapomniane warzywo jest naprawdę warte naszej uwagi.
Surówka jest nieodłączną częścią obiadu. Wcale nie musi być nudna. Zachęcamy Wam do przetestowania jednego z przepisów siostry Anastazji. Pyszna i zaskakująca w smaku surówka przygotowana na bazie czarnej rzepy. Nieco zapomniane warzywo zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również właściwościami.
Dlaczego warto dodać czarną rzepę do surówki?
Nieco zapomniana biała rzepa zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych m.in. wzmacniający kości wapń, magnez oraz cynk . Jest również źródłem witamin C, A i z grupy B . Warzywo jest niskokaloryczne , dlatego bez obaw możemy spożywać je nawet będąc na diecie.
Przepis siostry Anastazji na niezwykłą surówkę z jabłkami, marchewki i czarnej rzepy
Lista składników:
-
2-3 czarne rzepy
-
2 marchewki
-
3 jabłka
-
3 łyżki kwaśnej śmietany
-
szczypiorek
-
sok z połowy cytryny
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę?
Obierz czarną rzepę, marchewkę i jabłko, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do wyżej wymienionych składników posiekany szczypiorek, sok z połowy cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystko ze śmietaną. Smacznego!
Wskazówki:
-
Śmietanę możesz zastąpić s kyrem lub jogurtem naturalnym
-
Szczypiorek możesz zastąpić koperkiem lub natką pietruszki
-
Surówka pasuje do wielu potraw. My proponujemy ją podać m.in. z ziemniaczanym puree oraz kotletami mielonymi z pyszną niespodzianką.
źródło: canva/ Adam Smigielski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
źródło: medonet i "Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji" wyd. WAM