Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-07T155424.439

pixabay/dbazeol i instagram/ @robertmaklowicz official

Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na pyszne gołąbki

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kucharz i podróżnik Robert Makłowicz często dzieli się ze swoimi sympatykami przepisami na wyjątkowe dania. Jednym z nich są gołąbki. Makłowicz do ich przygotowania używa dość nietypowego jak na to danie składnika - kiszonej kapusty.

Robert Makłowicz chętnie dzieli się ze swoimi sympatykami swoimi przepisami na ulubione potrawy. Nie może wśród nich zabraknąć absolutnej klasyki polskiej kuchni, czyli tradycyjnych gołąbków. Jakie ma na nie patent?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis Makłowicza na pyszne gołąbki

  • 1 główka kiszonej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 100 g surowego wędzonego boczku

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 300 g mielonego mięsa wołowego

  • 350 g ryżu

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Obgotuj liście kapusty, tak aby je nieco zmiękczyć. Ostudź i poodcinaj twarde nasady liści. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. To samo zrób z boczkiem.

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T174416.544

Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

CZYTAJ DALEJ

Podsmaż na patelni boczek, a po chwili dodaj do niego cebulę i smaż aż do jej zeszklenia. Ugotuj ryż al dente.

W osobnej misce wymieszaj ryż, boczek z cebulą oraz pozostałe mięso. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Zawiń farsz w liście kiszonej kapusty. Pozostałymi wyłóż dno naczynia, ułóż w nim ciasto gołąbki. Opcjonalnie możesz wzbogacić danie o wędzone mięso, które włożysz między gołąbkami. Na wierzch ułóż resztki liści.

Zalej gołąbki wodą i wstaw do piekarnika. Piecz je około 3 godziny w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Polecamy również przepis na gołąbki po grecku oraz gołąbki z młodej kapusty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: cafe babilon

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >