Nigdy nie wstawiaj ich do lodówki. Większość Polaków nie ma pojęcia. Fatalny błąd
Przechowywanie w chłodnym miejscu nie koniecznie służy naszym produktom spożywczym. Okazuje się, że niektórym z nich, np. papryce, olejowi rzepakowemu czy pieczywu, niska temperatura panująca w lodówce może wręcz zaszkodzić. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tego, czego nie wstawiać do lodówki.
Zwykło uważać się, ze przechowywanie w lodówce przedłuża przydatność jedzenia do spożycia. Zasady tej nie należy jednak stosować automatycznie do wszystkich zakupionych przez nas artykułów. Czego nie wstawiać do lodówki i dlaczego? Szczegóły poznasz w poniższym tekście.
Czego nie wstawiać do lodówki? Grupy produktów spożywczych
Dla ułatwienia zagadnienia "czego nie wstawiać do lodówki?" produkty spożywcze można podzielić na bardziej ogólne grupy. Dzięki takiemu podziałowi łatwiej będzie zapamiętać, co możemy chłodzić, a czego chłodzić nie powinniśmy. Na szczęście kategorii tych nie jest dużo, przez co łatwo będzie wprowadzić nowo zdobytą wiedze w życie.
Czego na pewno nie wstawiać do lodówki? Na początek poruszmy temat owoców. W lodówce nie trzymamy owoców egzotycznych i dojrzewających, jak np. banany, awokado, ananasy, cytrusy czy mango. Również nasze rodzime jabłka, gruszki, morele i śliwki nie lubią przebywać w chłodzie. Wydzielana przez nie substancja wspomagająca dojrzewanie powoduje szybsze psucie się pozostałego jedzenia w lodówce.
Również niektóre warzywa są tym, czego nie wstawiać do lodówki pod żadnym pozorem. Ziemniaki, marchew i ogórki przez przechowywanie w chłodzie szybciej zaczynają gnić przez nagromadzoną w sobie wilgoć. Ta sama zasada dotyczy tez pomidorów, papryki i cebuli.
Okazuje się, że z lodówką nie lubią się także rośliny strączkowe. Czego nie wstawiać zatem do lodówki i dlaczego? Bób, fasola, soczewica oraz groch, wymieniając te najbardziej popularne, przez trzymanie w lodówce tracą swój czas przydatności do spożycia.
Czego nie wstawiać do lodówki? Te produkty są zaskoczeniem
W chłodnej temperaturze nie powinno przechowywać się chleba. Trzymane w niej pieczywo szybko czerstwieje, traci swój przyjemny smak oraz zdecydowanie szybciej pleśnieje. Czego nie wstawiać do lodówki poza pieczywem?
Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że tym, czego nie wstawiać do lodówki są oleje roślinne. Popularny olej rzepakowy najbardziej lubi stać w temperaturze pokojowej. Trzymana w lodówce oliwa z oliwek wytrąca osad, przez co maleją jej właściwości odżywcze.
Czego nie wstawiać do lodówki poza wymienionymi produktami? Na chłód lodówki nie narażajmy produktów sypkich, którym zagraża panująca w niej wilgoć. Czosnek może roznieść swój charakterystyczny zapach po pozostałych lodówkowych półkach, a zioła wprost przeciwnie- swój aromat tracą. W lodówce nie przechowujemy także miodu- samo zimno mu nie szkodzi ale sprawia, ze staje się twardy i niemal niemożliwy do użycia. W kwestii przechowywania dowiedz się więcej na temat mrożenia grzybów leśnych. Poznaj ważne zasady dotyczące mycia mięsa drobiowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki
Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
Niezwykła zapiekanka z kopytkami i mięsem mielonym. Ideał na jesień