Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu
Fot. Shutter/Evgeniia Freeman

Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

3 października 2024

Jesienią najchętniej dodawalibyśmy dynię do wszystkiego – od śniadania po kolację, od dań słodkich po słone. Czy jednak można przygotować z niej pączki? Przekonajmy się!

Pączki z dyni

Jest delikatna w smaku, sezonowa, słodka, ale nie za słodka, o charakterystycznym, jednocześnie warzywnym i owocowym smaku. Nic dziwnego, że stała się symbolem halloween – uwielbianego przez dzieci jesiennego zwyczaju związanego ze słodkimi przekąskami.

Z tej albo innej okazji – albo bez żadnej – warto przygotować takie pączki z dyni . To świetny deser bez nadmiaru cukru, z ciasta wzbogaconego o pochodzący z dyni błonnik i składniki odżywcze. Puree z tego warzywa nadaje pączkom niezwykły smak.

puree z dyni

Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury

Dyniowe przekąski

W przepisie tym używamy purée dyniowego. Jest ono niezwykle łatwe do przygotowania. Po prostu kroimy dynię w kostkę, podpiekamy, a następnie miksujemy w blenderze. Przeważnie warto podlać ją odrobiną wody podczas blendowania, by uzyskać właściwą konsystencję.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 ml purée z dyni
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Szczypta soli

Przepis na pączki

Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski . Dodajemy jajka, purée z dyni i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości małych pączków. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę oleju o wysokim punkcie dymienia. Smażymy pączki, aż będą rumiane z każdej strony.

Pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy je cukrem pudrem , zanim do końca przestygną.

Wypróbuj też przepisy na chleb gryczany i galaretki jak z PRL-u .

pączki z dynią.jpg
Fot. Canva/marcutti
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko
Prosta, pożywna, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, drugie danie jest niepotrzebne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy