Nikt nie wierzy, że sam piekę do ciasto. Smakuje i wygląda jak z cukierni
Wypróbuj ciasto z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Będą myśleli, że kupiłaś to ciasto w drogiej cukierni. Efektem smakowy i wizualny zaskoczy każdego. Najlepsze jest to, że ciasto zrobisz błyskawicznie i to tylko z kilku tanich składników. Upiecz je i przekonaj się sama, jakie jest pyszne.
Ciasto jak z cukierni
Kiedy zrobiłem to ciasto po raz pierwszy, moi bliscy myśleli, że z nich żartuje, bo byli pewni, że kupiłem je w pobliskiej cukierni. Pokazałem im przepis i byli zdumieni, że tak smaczne i ładne ciasto można zrobić w domu. Co najważniejsze piecze się je z kilku tanich składników.
Najważniejszą częścią tego pysznego deseru jest krem. To właśnie dzięki niemu ciasto smakuje doskonale. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku szybko. Wypróbuj przepis i zaskocz swoją rodzinę doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Będzie im smakowało i na pewno poproszą o przepis.
Co będzie ci potrzebne?
Jak wspomniałem na początku, składników nie ma zbyt wiele. Wszystkie potrzebne znajdują się na liście poniżej. Żadnego nie pomijaj, bo każdy z nich odpowiada za doskonały smak wypieku. Spójrz na listę i zaczynamy przygotowania. Podobny przepis znajduje się na kanale Einfache Rezepte , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g + 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 20 g sody oczyszczonej
- 200 g maku
- 0,5 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g masła
- cukier puder
Przepis na smaczne ciasto
Do miski wsyp budyń i zalej go połową potrzebnego mleka. Wymieszaj, a kiedy składniki się połączą, przelej je do garnka. Wsyp 100 gramów cukru. Wlej resztę mleka i mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy budyń zgęstnieje, przełóż go do miski i odstaw do wystygnięcia.
Oddzielone od żółtek białka przelej do miski. Za pomocą miksera ubij je na gęstą pianę. Powoli wsypuj 200 gramów cukru, cały czas miksując. Następnie wlej żółtka i połącz wszystkie składniki.
Do miski wsyp mąkę oraz mak. Wymieszaj oba składniki, aby po chwili przesypać je do gęstej piany z białek. Wymiksuj je. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź na niej masę ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Do miski przełóż masło i rozbij je mikserem na jednolitą masę. Kiedy będzie rozbite, partiami dodawaj przygotowany wcześniej budyń i wymieszaj za pomocą miksera na jednolity krem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Krem wyłóż na połówkę ciasta. Rozprowadź go równomiernie, a następnie przytyj drugą połówką ciasta. Wierzch ciasta udekoruj cukrem pudrem lub lukrem i gotowe. Krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź przepis na pyszny obiad z piekarnika oraz zobacz, jak Wachowicz robi kotlety .