Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, że sam piekę do ciasto. Smakuje i wygląda jak z cukierni
Fot. YouTube/Einfache Rezepte

Nikt nie wierzy, że sam piekę do ciasto. Smakuje i wygląda jak z cukierni

15 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wypróbuj ciasto z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Będą myśleli, że kupiłaś to ciasto w drogiej cukierni. Efektem smakowy i wizualny zaskoczy każdego. Najlepsze jest to, że ciasto zrobisz błyskawicznie i to tylko z kilku tanich składników. Upiecz je i przekonaj się sama, jakie jest pyszne.

Ciasto jak z cukierni

Kiedy zrobiłem to ciasto po raz pierwszy, moi bliscy myśleli, że z nich żartuje, bo byli pewni, że kupiłem je w pobliskiej cukierni. Pokazałem im przepis i byli zdumieni, że tak smaczne i ładne ciasto można zrobić w domu. Co najważniejsze piecze się je z kilku tanich składników.

Najważniejszą częścią tego pysznego deseru jest krem. To właśnie dzięki niemu ciasto smakuje doskonale. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku szybko. Wypróbuj przepis i zaskocz swoją rodzinę doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Będzie im smakowało i na pewno poproszą o przepis.

masa ciasta.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte
Brązowe jajka znikną ze sprzedaży? Powód zaskoczy niemal każdego

Co będzie ci potrzebne?

Jak wspomniałem na początku, składników nie ma zbyt wiele. Wszystkie potrzebne znajdują się na liście poniżej. Żadnego nie pomijaj, bo każdy z nich odpowiada za doskonały smak wypieku. Spójrz na listę i zaczynamy przygotowania. Podobny przepis znajduje się na kanale Einfache Rezepte , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g + 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 200 g maku
  • 0,5 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • cukier puder

Przepis na smaczne ciasto

Do miski wsyp budyń i zalej go połową potrzebnego mleka. Wymieszaj, a kiedy składniki się połączą, przelej je do garnka. Wsyp 100 gramów cukru. Wlej resztę mleka i mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy budyń zgęstnieje, przełóż go do miski i odstaw do wystygnięcia.

Oddzielone od żółtek białka przelej do miski. Za pomocą miksera ubij je na gęstą pianę. Powoli wsypuj 200 gramów cukru, cały czas miksując. Następnie wlej żółtka i połącz wszystkie składniki.

Do miski wsyp mąkę oraz mak. Wymieszaj oba składniki, aby po chwili przesypać je do gęstej piany z białek. Wymiksuj je. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź na niej masę ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Do miski przełóż masło i rozbij je mikserem na jednolitą masę. Kiedy będzie rozbite, partiami dodawaj przygotowany wcześniej budyń i wymieszaj za pomocą miksera na jednolity krem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Krem wyłóż na połówkę ciasta. Rozprowadź go równomiernie, a następnie przytyj drugą połówką ciasta. Wierzch ciasta udekoruj cukrem pudrem lub lukrem i gotowe. Krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź przepis na pyszny obiad z piekarnika oraz zobacz, jak Wachowicz robi kotlety .

krem.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte
Zawsze dodaję kilka kropli tego soku do jajecznicy. Wychodzi idealna w smaku
Na bazarkach pojawiły się pierwsze czereśnie z importu. Cena za kilogram jest trzycyfrowa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy