Nowa wersja tłuczonych ziemniaków
Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja.
Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.
Tłuczone ziemniaki z chrzanem i czosnkiem
Zwykłe purée jest smaczne, w końcu ziemniaki o kremowej konsystencji idą w parze z wieloma obiadami. Istnieje jednak możliwość ich udoskonalenia, poprzez dodanie dwóch łyżeczek chrzanu oraz czosnku, co nadaje im niepowtarzalnego, intensywnego aromatu.
Czosnek dzięki upieczeniu w piekarniku nabiera konsystencji pasty i zmniejsza swoją intensywność, dlatego nie należy obawiać się jego ilości w ziemniakach. Po dodaniu do kartofli stworzy pyszne połączenie idealnie pasujące do pieczonych mięs czy smażonych kotletów.
Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.
Źródło: YelenaYemchuk, Getty Images
Przepis na purée z czosnkiem i chrzanem
Składniki:
-
1 główka czosnku
-
500 g ziemniaków
-
150 ml mleka
-
2 łyżeczki chrzanu
-
sól
-
pieprz
-
oliwa
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Z czosnku odetnij górną część, skropl go oliwą, dopraw pieprzem i solą, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz go przez 30 minut, wyciągnij i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie zajmij się ziemniakami.
Kartofle dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. W taki sposób szybciej się ugotują. Zalej je wodą, dopraw solą i gotuj do pełnej miękkości. Odcedź je z wody i przełóż z powrotem do garnka. Odczekaj kilka chwil, aż pozostała część wody odparuje.
Czosnek podziel na ząbki i wyciśnij je z łupin. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, dolej do nich mleko i wrzuć cały czosnek . Dodaj dwie łyżki chrzanu i bardzo dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla.pl