Smakosze.pl Przepisy Nowa wersja tłuczonych ziemniaków
john shepherd, Getty Images Signature

Nowa wersja tłuczonych ziemniaków

1 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja.

Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.

Tłuczone ziemniaki z chrzanem i czosnkiem

Zwykłe purée jest smaczne, w końcu ziemniaki o kremowej konsystencji idą w parze z wieloma obiadami. Istnieje jednak możliwość ich udoskonalenia, poprzez dodanie dwóch łyżeczek chrzanu oraz czosnku, co nadaje im niepowtarzalnego, intensywnego aromatu.

Czosnek dzięki upieczeniu w piekarniku nabiera konsystencji pasty i zmniejsza swoją intensywność, dlatego nie należy obawiać się jego ilości w ziemniakach. Po dodaniu do kartofli stworzy pyszne połączenie idealnie pasujące do pieczonych mięs czy smażonych kotletów.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: YelenaYemchuk, Getty Images

Przepis na purée z czosnkiem i chrzanem

Składniki:

  • 1 główka czosnku

  • 500 g ziemniaków

  • 150 ml mleka

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Z czosnku odetnij górną część, skropl go oliwą, dopraw pieprzem i solą, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz go przez 30 minut, wyciągnij i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie zajmij się ziemniakami.

Kartofle dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. W taki sposób szybciej się ugotują. Zalej je wodą, dopraw solą i gotuj do pełnej miękkości. Odcedź je z wody i przełóż z powrotem do garnka. Odczekaj kilka chwil, aż pozostała część wody odparuje.

Czosnek podziel na ząbki i wyciśnij je z łupin. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, dolej do nich mleko i wrzuć cały czosnek . Dodaj dwie łyżki chrzanu i bardzo dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy