Smakosze.pl

Canva / Kaspars Grinvalds

Nowe doniesienia o ograniczeniach w sklepach i restauracjach

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rada Medyczna przy premierze oraz minister zdrowia Adam Niedzielski są zgodni — obostrzenia są konieczne, by skutecznie walczyć z czwartą falą. Ostateczna decyzja co do ich kształtu jeszcze nie zapadła, ale możliwe, że od 1 grudnia zostaną wprowadzone kolejne limity osób mogących przebywać w sklepach i restauracjach.

Przez ostatnie miesiące, mimo wzrostu liczby zachorowań, rząd nie wprowadzał żadnych obostrzeń. Część Polaków — jak wynika z sondażu przeprowadzonego dla RMF FM i Dziennika Gazety Prawnej — chciałaby, aby były kolejne ograniczenia dla osób niezaszczepionych. Tego zdania jest prawie 40 procent rodaków.

Czy pojawią się nowe ograniczenia?

Wszystko zależy od rozwoju sytuacji. Jeśli sprawdzi się prognoza, która przewiduje, że liczba zachorowań szczyt osiągnie za dwa tygodnie, rząd najprawdopodobniej zdecyduje się na rozszerzenie obostrzeń. Jak donosi Fakt, nowe limity mają być znacznie ostrzejsze niż obecne.

Przypomnijmy, że teraz limit klientów to 75 procent miejsc lub 1 osoba na 10 metrów kwadratowych. Nowe ograniczenia — podobnie jak teraz — miałyby nie obowiązywać zaszczepionych przeciw COVID-19. Obowiązywałyby od 1 grudnia.

Istnieje też druga, bardziej optymistyczna prognoza, według której szczyt zachorowań osiągnęliśmy już teraz. Jeśli się sprawdzi, a liczba nowych przypadków zacznie spadać w najbliższych dniach, to możliwe, że obostrzenia nie zostaną wprowadzone.

Ostatnio głośno jest też o projekcie PiS, który daje pracodawcom możliwość weryfikacji szczepienia pracowników. Wzbudza on podobnie wiele kontrowersji co same szczepienia, lockdown i skuteczność działań rządu.

Projekt zakłada, że pracodawca będzie mógł sprawdzić, czy jego pracownik jest zaszczepiony. W przypadku, gdy nie będzie — zatrudniony będzie musiał okazać negatywny test lub certyfikat ozdrowieńca. Ma to pomóc ograniczyć ryzyko transmisji wirusa.

Więcej o nowinkach dotyczących kulinariów, przeczytacie na naszej stronie. Ostatnio pisaliśmy m.in. o cenach świątecznych wypieków u Magdy Gessler oraz o dobroczynnych właściwościach kurkumy .

Maseczka
Czy pojawią się ograniczenia dla niezaszczepionych?

Źródło zdjęcia: canva/claudiodivizia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt, wydarzenia.interia Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >