Magda Gessler podnosi ceny świątecznych przysmaków
Święta tym razem tanie nie będą. Podwyżki cen obserwujemy w wielu miejscach. Również oferta świąteczna w lokalu Magdy Gessler jest mniej korzystna niż rok wcześniej. Menu zostało też okrojone. Zobaczcie co i za ile możemy kupić na Boże Narodzenie w Słodki-Słony, lokalu, który kulinarna celebrytka współprowadzi ze swoją córką, Larą. Torty zdrożały aż o 50 złotych.
Tegoroczna oferta wypieków świątecznych jest skromniejsza i droższa w ubiegłym roku. W ofercie restauracji znajdziemy 7 pozycji słodkich smakołyków. Rok temu było ich 11. Ich ceny mogą zwalić z nóg — ciasta zdrożały od 20 do nawet 45%.
Ile w tym roku zapłacimy za wypieki u Gessler?
Na początek zła informacja dla osób, którym posmakowały torty Rumba wiśniowa i orzechowy z Baileys. W tym roku już ich na święta nie zamówimy. Z oferty zniknęła też rolada sezamowo-chałwowa oraz placek drożdżowy.
Sernik natomiast znacznie zdrożał. Rok temu za 1 kilogram ciasta płaciliśmy 65 zł. Obecnie za 80 złotych zamówić możemy wyrób o masie 850 g. To ciasto, którego cena najbardziej „podskoczyła” rok do roku. Makowiec jest droższy o prawie 20 procent i kosztuje aż 130 zł.
Nieco „lepiej” jest w przypadku wypieku drożdżowego. Za babę zapłacimy 60 złotych. Rok temu kosztowała jednak 10 złotych mniej. Podobną zmianę odnotowały piernik i strudel malinowy — masa wyrobu pozostała ta sama, lecz cena, którą przyjdzie nam w tym roku zapłacić, jest wyższa.
Torty, które panie Gessler oferują w tym roku, zmieniły „jedynie” ceny. Wzrosły one jednak dość znacznie. Za 2,5 kg tortu piernikowego i 3 kg tortu makowego płaciliśmy rok temu 300 złotych. Teraz są dostępne za 350 złotych, czyli o ponad 15% drożej.
Magda Gessler od 10 lat prowadzi kulinarny program „Kuchenne rewolucje”, w którym pokazuje Polakom, jak jej zdaniem prowadzi się restaurację. Ostatnio pisaliśmy o wyjątkowym pożegnaniu szefowej kuchni jednego ze zrewolucjonizowanych lokali. Zdradzaliśmy też, jak gwiazda gotuje postny barszcz.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: plejada Zapraszamy na nasz Instagram