O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
![czernina](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_63_6e279db95c.jpg)
“I już się miał oświadczać, aż pomiarkowano i czarną mu polewkę do stołu podano”. Dla wielu młodszych osób dziś jest zaskakujące, że te słowa z “Pana Tadeusza” dotyczą prawdziwie istniejącej zupy przygotowywanej z krwi. I że poza symboliczną funkcją w naszej kulturze może być także przysmakiem.
Czarna polewka – symboliczna zupa
Czernina, inaczej czarna polewka, to zupa, która była potrawą symboliczną. Oznaczała ona w dawnych czasach odrzucenie zalotów mężczyzny. Kiedy chłopak ubiegał się o rękę ukochanej, ale rodzina nie akceptowała tego związku, to właśnie czernina lądowała na stole na nakryciu niefortunnego narzeczonego.
Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medalCzernina – przepis z czasów Mickiewicza
Czernina nawiązuje zresztą do jeszcze jednej tradycji bardzo silnie zakorzenionej w polskiej kuchni: tradycji, którą dziś określa się jako zero waste, a kiedyś – jedzeniu od głowy do ogona. Ten dawny zwyczaj polega na zwykłej gospodarności: chodziło o to, by nic sie nie marnowało.
Czernina jest jednym ze sposobów na maksymalne wykorzystanie produktów pochodzących ze zwierzęcia, które zostało poświęcone dla przygotowania mięsnych posiłków. Do tej tradycji nawiązywał też Mickiewicz, kiedy w Paryżu z tęsknoty za Polską pisał “Pana Tadeusza”.
Czernina: przepis
Można jednak potraktować czarną polewkę jako zwykłą-niezwykłą zupę. Bo choć dziś jadamy ją bardzo rzadko, by nie rzec niemal wcale, to jednak co stoi na przeszkodzie, by samemu ją przygotować?
Składniki
- Kaczka z podrobami
- Ok. ½ litra krwi
- Ocet
- Przyprawy rosołowe: włoszczyzna, ziele angielskie, liście laurowe
- Suszone owoce podobne do tych, jakich używamy na kompot z suszu: śliwki, gruszki, jabłka, morele czy daktyle; suszone grzyby
- Śmietana do zabielenia zupy i odrobina mąki
- Sól i pieprz
Czernina – jak przygotować
By zrobić tradycyjną czerninę, przygotowuję najpierw rosół z kaczki – gotuję ją z podrobami, włoszczyzną i przyprawami rosołowymi. Kiedy mięso jest już miękkie, dodaję suszone grzyby i owoce. Wywar nabiera aromatu, a kiedy jest już gotowy, wyjmuję włoszczyznę.
Mieszam krew z 60-70 ml letniej wodą i łyżką octu. Warto dać mu odpocząć w lodówce. Kiedy już to nastąpi, dodaję do krwi odrobiny mąki, dodaję do rosołu i przyprawiam. Powstaje z tego zupa, której nazwa nie brzmi w dzisiejszych uszach najbardziej apetycznie, ale jest niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![ugniatanie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_bc9d5a01e9.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![owsianka kawowa](https://images.iberion.media/images/origin/owsianka_kawowa_4f976be54a.jpg)
![schab](https://images.iberion.media/images/origin/schab_cd738866fa.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)