Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam twaróg z wiaderka i zapiekam go pod bezą. Nie znam pyszniejszego sposobu na sernik
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.01.2024 17:53

Mieszam twaróg z wiaderka i zapiekam go pod bezą. Nie znam pyszniejszego sposobu na sernik

sernik
YouTube/@Sprint Cooking

Odkąd mam ten przepis na sernik z wiaderka, robię go tylko w ten sposób. Smak tego ciasta bije wszystkie inne na głowę. Ten jest niezwykle pyszny. Koniecznie sprawdź i przekonaj się sama.

Sernik uwielbiają wszyscy

Sernik to jedno z nielicznych ciast, które smakują wszystkim. Można się spierać o to, czy sernik powinien mieć rodzynki, brzoskwinie, a może powinien składać się z samego sera. Nie jest to jednak istotne, ważny jest smak, który w dużej mierze zależy od wybranego nabiału.

W tym przepisie na sernik z wiaderka polecam wybrać twaróg półtłusty. Zagwarantuje od nie tylko wspomniany już smak, ale i odpowiednią wilgotność ciasta. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne ciasto. 

twaróg.jpg
Canva/@RusN
Bosacka wypunktowała skład swojskiego pieczywa. Ma apel do konsumentów: „Nie dajcie się nabrać"

Twaróg z wiaderka

Do przygotowania tego pysznego ciasta będziesz potrzebować wiele składników, ale gwarantuję, że jego smak jest tego wart. Przede wszystkim zadbaj o zakupienie dobrej jakości twarogu z wiaderka. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sprint Cooking, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule. 

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 250 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 25 g śmietany 18%
  • 10 g kakao
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu
  • 60 g kaszy manny
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g orzechów włoskich

Jak zrobić ten sernik?

Zacznij od przesiania mąki i kakao do miski. Następnie wsyp cukier puder i wbij 4 żółtka. Wlej olej, włóż śmietanę 18%, a całość wymieszaj. 

Kiedy składniki się połączą, zagnieć z nich ciasto. Nie przejmuj się, że nie jest jednolitą masą i że bardzo się kruszy. Przełóż je do prostokątnej blachy. Równomiernie je rozprowadź i ubij

Do miski wbij tez trzy jajka, wsyp cukier. Całość dokładnie ubij za pomocą miksera. Gdy jajka będą puszyste, wlej śmietanę 30%. Wsyp budyń z torebki oraz kaszę mannę. Całość jeszcze raz wymieszaj. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, partiami dodawaj twaróg, cały czas miksując. 

Masę z sera wyłóż na ułożone w blaszce ciast. Równomiernie rozprowadź. Orzechy włoskie drobno posiekaj i posyp nimi serową masę. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Kiedy ciasto się piecze, przygotuj bezę. W tym celu do miski wlej 4 białka, które ci zostały oraz dodatkowe jedno białko. Wsyp szczyptę soli. 

Za pomocą mizerka ubij białka i partiami dodawaj 125 gram cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do momentu osiągnięcia puszystej masy

Wyciągnij sernik z piernika i na gorące ciasto układaj bezę. Ma być to druga i nierówna warstwa. Piecz około 25 minut w temperaturze 155 stopni. Gotowy sernik pozostaw do wystygnięcia, a potem krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, jak Lewandowska robi zapiekankę oraz jaki składniki musisz użyć do przygotowania faworków

ubijanie bezy.jpg
Canva/@pixeshot