Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Banana powinno obierać się od strony ogonka czy od cienkiej końcówki? Nie wszyscy wiedzą
Adam Moskal
Adam Moskal 23.01.2021 01:00

Banana powinno obierać się od strony ogonka czy od cienkiej końcówki? Nie wszyscy wiedzą

banany - jak je obierać?
supergabur, Getty Images

Obieranie bananów może sprawić sporo problemów. Większość z nas zaczyna od złamania ogonka i pociągnięcia go, co ma umożliwić oderwanie reszty skórki. Niestety, w trakcie tego zabiegu zdarza się, że niekiedy miąższ banana zostaje zgnieciony.

Aby tego uniknąć, należy zastosować najlepszą możliwą metodę, która wykorzystywana jest przez małpy żywiące się owocami. Warto jednak nadmienić, że tylko osobniki żyjące w niewoli jedzą banany, ponieważ naturalnie nie mają do nich dostęp. Opracowany przez nie sposób nie niszczy zawartości skórki, jest szybki i wyjątkowo wygodny w użyciu. 

Obieranie bananów będzie znacznie prostsze

Aby dostać się do delikatnego wnętrza banana potrzeba odrobinę zręczności. Skórka z banana nie jest smaczna, a jej gorzki smak oraz nieprzyjemna, twarda i gumowata faktura nie sprawia przyjemności w czasie jedzenia. Dlatego obieramy owe owoce, aby móc je komfortowo spożyć. 

Małpia metoda jest bajecznie prosta, a jedyne czego będziemy potrzebować, to dłonie. Umyty owoc należy obrócić ogonkiem do dołu, a jego drugi owoc delikatnie ścisnąć palcami. Gdy skórka pęknie, można obrać ją po prostu ściągając ją w dół. 

Dzięki powyższemu trikowi obieranie bananów będzie znacznie przyjemniejsze i już nigdy nie zepsujesz ich wyglądu. Może być to szczególnie ważne w przypadku przyrządzania deserów - prezencja jest ich bardzo ważną częścią, której lepiej nie niszczyć zgniecionym bananem. 

Dlaczego warto jeść banany?

Banany są przede wszystkim bogatym źródłem potasu. Dlatego też sięgać po niego osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Spożywanie bananów pomaga również w radzeniu sobie z wrzodami czy biegunkami. Wśród witamin, które znajdują się w bananie, wyróżniamy witaminę A, B, C, E oraz K. Poza tym, to źródło błonnika, magnezu, fosforu czy wapnia.

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich domowników? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis Magdy Gessler na faworki.

Banany mogą wspomóc naszą walkę ze zbyt wysokim cholesterolem. Zaleca się jednak ograniczenie ich spożycia osobom, które chorują na cukrzycę, ponieważ banany są owocami o wysokim indeksie glikemicznym., który wynosi aż 60 punktów.

Zielone owoce są przydatne dla diabetyków, ponieważ niska zawartość cukru nie wywołuje nagłych skoków glukozy we krwi. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: twitter.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: witaminy