Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka
Pomysł na pożywny, letni obiad? Przygotujmy tradycyjną babkę ziemniaczaną w lżejszej wersji. Babka ziemniaczana z cukinią, wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna, smaczna i świetnie sprawdzi się na szybkie, rodzinne danie.
Babkę ziemniaczaną przygotujmy z ziemniaków mącznych, najlepiej z typu B lub C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody i dużo skrobi, dzięki czemu zapiekanka jest zwarta i się nie rozlatuje. Możemy przygotować ją również z ziemniaków zeszłorocznych, które także zawierają mało wody.
Do babki ziemniaczanej z cukinią koniecznie dodajmy również boczek. Wędzona wieprzowina podsmażona z cebulką i czosnkiem da nam rewelacyjny smak. Danie i tak będzie lekkie, ponieważ dodamy do niego młodą cukinię i sporą ilość świeżych ziół.
Jak najlepiej piec babkę ziemniaczaną, żeby się nie wysuszyła? Najpierw pieczmy ją przez godzinę w 160 stopniach C bez termoobiegu, następnie zwiększmy temperaturę do 180 stopni i dopiekajmy jeszcze 20 minut. W ten sposób otrzymamy przepyszne danie.
Przepis na babkę ziemniaczaną z cukinią
Składniki:
-
1,5 ziemniaków
-
2 średnie cukinie
-
duża cebula
-
3 większe ząbki czosnku
-
300 g boczku wędzonego
-
200 ml mleka
-
2 jajka
-
po łyżce posiekanego koperku, natki pietruszki, szczypiorku
-
3 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
łyżeczka masła
Jak zrobić babkę ziemniaczaną z cukinią?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj również cukinie i odstaw. Na maśle podsmaż pokrojony boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą, odstaw.
Z ziemniaków i cukinii pozbądź się nadmiaru wody i przełóż je do większej miski. Zagotuj mleko i wlej je do warzyw, następnie dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj jajko, przygotowany boczek z cebulką, mąkę i ponownie wymieszaj.
Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekane zioła. Zapiekankę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz godzinę.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i dopiecz przez kolejne 20 minut. Babkę ziemniaczaną podaj z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonym , a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
-
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
-
Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
Źródło: mniammniam.com