Smakosze.pl Przepisy Obłędne ciasto bananowe autorstwa Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; canva/ola_p, Getty Images Signature

Obłędne ciasto bananowe autorstwa Ewy Wachowicz

9 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bananowe Ewy Wachowicz zaskakuje swoim wyglądem, kremową konsystencją oraz puszystością. Wachowicz zaprezentowała deser nadający się do jedzenia latem, jak i zimniejszą porą. Gdy już zaczniesz go jeść, ciężko się oderwać.

Ciasto bananowe jest stosunkowo prostym deserem, które nie wymaga żadnych większych umiejętności, ani specjalistycznych sprzętów. Dlatego każdy może się zabrać za jego przygotowanie.

Fundamentem bananowca jest biszkopt, którego jednak nie należy się obawiać. Jeśli znasz temperatury w swoim piekarniku, biszkopt będzie delikatny, wilgotny i dobrze wyrośnięty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bananowe Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 jajek

  • 75 g mąki

  • 50 g cukru

  • 1 kg bananów

  • 320 g masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • Po 1 opakowaniu galaretki pomarańczowej, cytrynowej i wiśniowej

  • szczypta soli

Zacznij od ubicia 3 jajek z 50 g cukru na puszystą masę. Dodaj do nich mąkę, wymieszaj i wylej na formę wyłożoną pergaminem. Wstaw ją do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Masło w temp. pokojowej utrzyj z trzema żółtkami na puszysty krem. Następnie dodawaj powoli cukier i miksuj. Wrzuć rozgniecione banany, a 1-2 owoce zostaw do dekoracji.

Galaretki rozpuść w osobnych miseczkach. Cytrynowy smak zmiksuj z masą bananową i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę. Białka jaj ubij na puszystą pianę. Galaretkę wiśniową rozpuść w wodzie i połącz z pianą. Przelej ją na masę bananową.

Na pianie ułóż plastry banana i wylej na niego galaretkę pomarańczową. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby dobrze stężało. Smacznego.

Ciasto

Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy