Smakosze.pl Przepisy Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów
Scena z filmu zamieszczanego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje

Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów

9 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.

Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepyszne pomidory z cebulą z octowej zalewie

Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najbardziej popularnych warzyw. Wystarczy spojrzeć na to, ile różnych specjałów można przyrządzić na ich bazie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na fantastyczne gazpacho . Warto również wypróbować recepturę na gołąbki z sosem pomidorowym .

Dziś sięgniemy po przepis na pomidory w formie przetworów. U boku uwielbianych warzyw zagości także cebula . Wszystko uzupełnimy o zalewę octową. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznej przekąski?

  • 4 pomidory malinowe

  • 4 cebule

  • 3 liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz czarny ziarnisty

Zalewa:

  • 500 ml wody

  • 50 ml octu

  • 7 g soli

  • 10 g cukru

  • 45 ml oleju

Niezawodny przepis na pomidory w occie

Na początku wodę umieszczamy w garnku razem z octem, solą i cukrem. Całość musimy zagotować. Gdy zalewa już zawrze, zdejmujemy ją z ognia. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie myjemy pomidory .

Czyste pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry. Powinny mieć grubość około 0,5 cm. Cebule obieramy i również kroimy w plastry . Układamy je naprzemiennie w słoikach. Dodajemy do nich przyprawy.

Pomidory z dodatkami zalewamy mieszanką z octem. Słoiki mocno zakręcamy. Produkt należy pasteryzować przez około 10 minut. Naczynia wykładamy na ściereczkę do góry dnem. W takiej pozycji powinny stać przez dobę . Po tym czasie umieszczamy je w ciemnym i suchym miejscu. Podobny przepis na pomidory w zalewie można znaleźć na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy