Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtocz w panierce i smaż na oleju. Lepsze niż kurczak
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 31.01.2025 19:04

Obtocz w panierce i smaż na oleju. Lepsze niż kurczak

Pyszne krewetki w panierce panko
Fot. Shutterstock/Nunung Noor Aisyah

Krewetki w panierce to świetny przysmak, idealny dla fanów owoców morza. Są one nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również wartościowe, zdrowe i bogate w składniki odżywcze, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. Dlatego przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na przepyszne krewetki w panierce panko. Koniecznie musicie go wypróbować.

Krewetki w panierce panko

Krewetki to przysmak owoców morza, który jest znany na całym świecie. Znajdą się na pewno zarówno fani jak i przeciwnicy tej przekąski, jednak nie będziemy o tym deliberować. Istnieje wiele pomysłów na wykorzystanie krewetek w postaci przyrządzenia różnorakich pysznych dań. Jednym z nich są krewetki w panierce panko

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale wspomniane owoce morza uchodzą również za afrodyzjaki, dlatego będą idealnym wyborem na romantyczną kolację

Soczyste krewetki podane z cytryną na talerzu
Fot. Canva/Azurita
Pączki i faworki w jednym. Te pyszne kuleczki często robię w karnawale

Smakowite krewetki na obiad

Efekt przygotowania tego typu krewetek jest piorunujący. Świeże owoce morza w połączeniu z panierką panko, mąką oraz jajkiem odblokują z pewnością nowe smaki, a sam przepis zagości u Was na dłużej. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 200 g panierki panko
  • jajko
  • 800 g krewetek
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przygotować krewetki w panierce panko?

Przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne, a jej efekt finalny zdecydowaniu zadowoli Wasze kubki smakowe. W pierwszej kolejności starannie i dokładnie oczyszczamy krewetki. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem. 

W międzyczasie do małej miski wbijamy jajko, mieszamy widelcem i obtaczamy w nim nasze krewetki. Następnie do głębokiego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie przekładamy tam krewetki. Po tym ponownie obtaczamy owoce morza w jajku, a następnie w panierce panko. 

Panierka panko idealna do krewetek
Fot. Shutterstock/Luis Echeverri Urrea

Owoce morza smażymy przez 5 minut na rozgrzanym oleju. Powinny być w nim całkowicie zanurzone. Po tym czasie krewetki będą gotowe. Tak przygotowane krewetki podajemy z ulubionym sosem

Krewetki w panierce panko podane z sosem
Fot. Shutterstock/ Kritchai7752

Sprawdź przepis na przepyszną zapiekankę. Zobacz, co warto dodać do pieczonych ziemniaków