Smakosze.pl Przepisy Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem
screen z filmu na kanale YouTube @szefowakuchni

Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem

26 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.

Takich kotletów z kurczaka na pewno nie znacie

Przygotowanie nowatorskich kotletów z kurczaka jest banalnie proste. Wystarczy pokroić filet i delikatnie rozbić mięso. Następnie obtaczamy je w specjalnej marynacie i smażymy na rumiany kolor. Mięciutkie i soczyste kąski skuszą każdego głodomora.

Kurczaka szu-szu, bo tak właśnie nazywa się ta potrawa, można przygotować nie tylko z piersi kurczaka, ale także indyczej. Sposób postępowania jest dokładnie taki sam. Dzięki panierce na bazie żółtek oraz jogurtu kotlety zachowają swoją soczystość i wyjdą wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Powyższe zdjęcie potrawy pochodzi z profilu @szefowakuchni na kanale YouTube.

Ceny młodych, polskich ziemniaków przyprawiają o zawrót głowy. Pocieszająca jest 1 tendencja

Przepis na najlepsze kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ -1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić najbardziej soczyste kotlety z kurczaka?

Przygotuj marynatę do kotletów z kurczaka . W tym celu do miski wlej 3 żółtka kurze . Dodaj mąkę, jogurt, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj .

Podwójny filet z kurczaka oczyść i rozdziel na 2 części . Każdą z nich pokrój w poprzek na dość grube kotlety . Rozbij je, przełóż do miski z marynatą i zadbaj, aby każdy kotlet był nią starannie otoczony . Mięso przełóż na ok. 60 minut do lodówki .

Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej . Na tłuszcz wykładaj partiami kotlety z kurczaka . Smaż je na rumiany kolor po kilka minut z każdej ze stron . Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami . Faszerowany schabowy smakuje tak, ze głowa mała . Ten błyskawiczny obiad z kurczaka robi się praktycznie sam .

Źródło: YouTube @szefowakuchni

Gessler zamknęła cukiernię otwartą w marcu. Czyżby klienci nie dopisali?
Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy