Wlej do masy babciny przysmak. Racuchy wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Wśród tysięcy przepisów na racuchy wiele jest do siebie niezwykle podobnych. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. To, jakiego produktu mlecznego użyjemy w przepisie, ma duże znaczenie.
Racuchy na maślance
Racuchy to jedno z tych genialnych dań, które mogą stać się gwiazdą podwieczorku lub porządnym codziennym śniadaniem. Spotykamy je w wielu odmianach i konfiguracjach, na ciepło, a czasem na zimno, na słodko i na wytrawnie, na początek dnia i na jego zakończenie. A przede wszystkim: spotykamy je w wariantach na mleku, wodzie czy maślance.
Co za różnica? Otóż duża. Mleko, w przeciwieństwie do wody, zawiera naturalne, cukry, które zmieniają strukturę i oblicze dania. Ale maślanka – produkt uboczny masła, a przy tym napój z fermentowanego mleka – ma dodatkowo dwutlenek węgla. Powoduje on spulchnienie ciasta, a kwaśny odczyn zmienia jego smak i strukturę.
Maślanka w racuchach
Racuchy na maślance wyjdą nawet bez proszku do pieczenia. Jednak nie trzeba z niego rezygnować. W połączeniu składniki te sprawią, że ciasto będzie ładnie wyrośnięte, a przekąska delikatna jak chmurka.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 ml maślanki
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 ml oleju lub rozpuszczonego masła
- Masło klarowane do smażenia
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól
Placuszki maślankowe
Mokre składniki – maślankę, jajka i olej – mieszamy w misce ze szczyptą soli. Kiedy masa będzie w miarę jednolita, dodajemy do niej cukier puder i rozpuszczone masło lub olej. Wszystko wyrabiamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki, aż lejące ciasto nie będzie miało grudek. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać do niego odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadkie, by wysmażyć puszyste racuchy – zagęścić ostrożnie mąką.
Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy hojną warstwę masła klarowanego. Do ciasta na racuchy można dodać dowolne składniki owocowe.
Ciasto układamy łyżką na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron, aż placki będą złociste. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy i oprószamy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zupę ziemniaczaną i rosół z niezwykłym dodatkiem.





































