Od lat biały barszcz gotuję tylko na tym mięsie. Goście zawsze proszą o dokładkę
Na jakim mięsie gotujesz biały barszcz? Wiele osób robi to na żeberkach wieprzowych lub boczku. Jednak ja korzystam z przepisu, który stawia na zupełnie inne mięso. Biały barszcz wychodzi pysznie, a goście chwalą i proszą o dokładkę.
Oryginalny smak białego barszczu na podrobach
Wielkanoc za pasem, a wraz z nią nadejdzie czas na jedzenie białego barszczu. Kiedyś gotowałam go na boczku, żeberkach wieprzowych, co dawało bardzo smaczny efekt. Wędzony posmak w tej wielkanocnej zupie był znakomity. Jednak teraz biały barszcz gotuję na zupełnie innym mięsie.
Mianowicie wybieram podroby, o których już wiele osób zapomniało. Jednak niesłusznie, bo to mięso nadaje niepowtarzalnego smaku lubianej zupie . Na Wielkanoc ugotuję biały barszcz na wieprzowych płuckach i drobiowych żołądkach. Rodzina i goście będą zachwyceni.
Jak ugotować biały barszcz na podrobach?
Składniki:
- ½ kg wieprzowych płucek
- ¼ kg drobiowych żołądków
- ½ pęczka włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 szklanka śmietanki 18%
- 3 łyżki chrzanu
- 2 opakowania żurku w proszku lub w płynie
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Przygotowanie zupy zacznij od oczyszczenia podrobów, obgotowania w wodzie i odcedzeniu. Następnie mięso opłucz, wlej do garnka czystą wodę, dodaj włoszczyznę, cebule i przyprawy. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin.
Teraz wszystkie składniki wyjmij z wywaru. Podroby pokrój w paseczki i znów włóż do garnka. Wsyp biały barszcz z opakowania. Zupę zagotuj, dołóż chrzan i wlej śmietankę. Wszystko wymieszaj i podawaj z jajkiem na twardo.
Biały barszcz o delikatnym smaku
Biały barszcz na podrobach wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem. Nieco ostrości dodaje mu jednak chrzan . Podany z jajkiem na twardo będzie idealny na Wielkanoc. Polecam przepis na tę świąteczną zupę, którą gotuję na podrobach.
To mięso stało się już trochę zapomniane, ale warto do niego wrócić. Jet pełne żelaza i smaku. Do barszczu białego będzie w sam raz . Taką zupę zjesz ze smakiem na Wielkanoc. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyborny pasztet pod chrzanową pierzynką. Podawaliśmy też patent Makłowicza na świąteczny żurek.