Żaden sos pomidorowy, z tym gołąbki smakują 100 razy lepiej. Spróbujesz i podziękujesz
Lubisz gołąbki? Pewnie przyrządzasz je w sosie pomidorowym. Jednak ja polecam przepis dzięki, któremu to danie będzie jeszcze lepsze. Sos, w którym je zrobisz jest wyrazisty w smaku i kremowy.
Gołąbki w sosie innym niż zwykle
Do tej pory robiłam gołąbki w sosie pomidorowym. Takie danie obiadowe zawsze cieszyło się powodzeniem u mnie w domu. Jednak pewnego razu postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam gołąbki inaczej niż zazwyczaj. Ten sposób okazał się hitem. Wszystko przez sos śmietanowo- chrzanowy.
Do tego koperek i gołąbki w mgnieniu oka znikają z talerzy. Domownicy zajadają się nimi, aż im się uszy trzęsą. Sos ma wyrazisty dość ostry smak i idealnie pasuje do gołąbków. Polecam przepis dzięki, któremu na nowo odkryjesz te lubiane danie. Zachwytów nad nim nie będzie końca.
To najprostszy przepis na babkę piaskową. Jest pyszna i zawsze się udaje Co 2 dni zraszam tym rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie wysoka i bujnaJak zrobić gołąbki w sosie śmietanowo- chrzanowym?
Składniki:
- 1 włoska kapusta
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
Składniki na sos:
- woda z duszenia gołąbków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 żółtko jajka
- sól
- pieprz koperek
Kapustę ugotuj, zdejmuj liście, ale nie wylewaj wody z gotowania kapusty. Przyda się podczas zapiekania gołąbków. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa mielonego i wsyp przyprawy. Składniki wymieszaj i masę nakładaj na liście kapusty. Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym.
Zalej wodą z gotowania kapusty, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj 90 minut. Teraz pora na sos. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj troszkę wody i zagotuj. Następnie dołóż chrzan i zahartowaną śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia i dłóż żółtko. Teraz energicznie zamieszaj.
Gołąbki z chrzanowym akcentem
Gołąbki polewaj sosem i posyp koperkiem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Tak przyrządzone gołąbki są dużo lepsze od tych tradycyjnych, czyli w sosie pomidorowym. Wychodzą mięciutkie, a wyrazisty sos chrzanowo- śmietanowy sprawia, że chce się je jeść.
Każdy chętnie sięga po dokładkę, dlatego polecam każdemu ten przepis. Takie gołąbki będą smakowały nawet największemu głodomorowi. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo pożywne. Pisaliśmy o znakomitej zapiekance bez mięsa od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na wyjątkowe racuchy od mamy.