Ogiński robi galaretę inaczej niż wszyscy. Takiej jeszcze nie jedliście
Zamiast zimnych nóżek przygotuj lżejszą wersję wytrawnej galarety w kremowym, białym sosie. Galareta z kurczaka z dodatkiem chrzanu według przepisu Piotra Ogińskiego bije na głowę wszystkie inne.
Piotr Ogiński zdradził przepis na kultową galaretę w zupełnie nowym wydaniu
Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem, który dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube, TikToku czy Instagramie obserwują tysiące. Ogiński zdradził niedawno przepis na kultową galaretę w nieco innym wydaniu.
Wytrawna galareta z kurczaka i warzyw smakuje obłędnie. Kucharz przygotowuje ją z kremowym sosem chrzanowym, który gotuje na bazie cebuli, mleka, śmietany i rosołu. Gotowa galareta zachwyca wyglądem i smakiem.
Ogiński zaznaczył, aby nie smażyć zbyt długo cebuli na sos chrzanowy. Jeśli cebula zbrązowieje w garnku, sos nie będzie biały, a nabierze mało atrakcyjnego, ciemnego koloru. Galareta nie straci na smaku, a na wyglądzie.
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kocham Gotować na YouTube.
Przepis na galaretę z kurczaka w sosie chrzanowym
Składniki na rosół:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- por
- kawałek selera
- 2 cebule
- 3 goździki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 2 l wody
Składniki na galaretę:
- 600 ml rosołu
- 500 ml mleka
- 400 g obranej cebuli
- 100 ml śmietany 30%
- 30 g żelatyny
- 60 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól
Dodatkowo:
- puszka groszku zielonego
- cytryna do podania
Galareta będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty
Na początku przygotuj esencjonalny rosół: kurczaka przełóż do garnka. Dodaj marchewki, pietruszkę, por, kawałek selera, opalone nad ogniem cebule. Następnie wrzuć goździki, liście laurowe i ziele angielskie.
Wlej zimną wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Rosół dopraw solą, pieprzem i przecedź. Mięso obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój w plasterki 2 ugotowane marchewki i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj galaretę: cebule pokrój w piórka i przełóż do garnka. Wlej olej i smaż dosłownie chwilę, żeby cebula nie zmieniła koloru. Wlej śmietanę i mleko i gotuj przez 20 minut, następnie przecedź przez sito.
Do powstałego płynu wlej 600 ml rosołu, chrzan, wymieszaj i zagotuj. Odstaw na chwilę, następnie wsypuj żelatynę, stale mieszając, żeby się rozpuściła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do miseczek lub foremek powkładaj kolejno groszek, plastry marchewek i obrane mięso. Całość zalej przygotowanym sosem i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki, żeby galareta zgęstniała. Podaj z plastrami cytryny, smacznego.
Chrzan jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotuj pulpety w sosie chrzanowym oraz zupę krem z chrzanu i podaj ją z jajkiem. Potrawy zachwycą każdego.