Smakosze.pl Przepisy Ogiński robi galaretę inaczej niż wszyscy. Takiej jeszcze nie jedliście
Screen filmu pochodzi z kanału Kocham Gotować Youtube

Ogiński robi galaretę inaczej niż wszyscy. Takiej jeszcze nie jedliście

20 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zamiast zimnych nóżek przygotuj lżejszą wersję wytrawnej galarety w kremowym, białym sosie. Galareta z kurczaka z dodatkiem chrzanu według przepisu Piotra Ogińskiego bije na głowę wszystkie inne.

Piotr Ogiński zdradził przepis na kultową galaretę w zupełnie nowym wydaniu

Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem, który dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube, TikToku czy Instagramie obserwują tysiące. Ogiński zdradził niedawno przepis na kultową galaretę w nieco innym wydaniu.

Wytrawna galareta z kurczaka i warzyw smakuje obłędnie. Kucharz przygotowuje ją z kremowym sosem chrzanowym, który gotuje na bazie cebuli, mleka, śmietany i rosołu. Gotowa galareta zachwyca wyglądem i smakiem.

Ogiński zaznaczył, aby nie smażyć zbyt długo cebuli na sos chrzanowy. Jeśli cebula zbrązowieje w garnku, sos nie będzie biały, a nabierze mało atrakcyjnego, ciemnego koloru. Galareta nie straci na smaku, a na wyglądzie.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kocham Gotować na YouTube.

Wachowicz z surówki z buraków zrobiła prawdziwe arcydzieło. Żaden składnik nie jest przypadkowy

Przepis na galaretę z kurczaka w sosie chrzanowym

Składniki na rosół:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 l wody

Składniki na galaretę:

  • 600 ml rosołu
  • 500 ml mleka
  • 400 g obranej cebuli
  • 100 ml śmietany 30%
  • 30 g żelatyny
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól

Dodatkowo:

  • puszka groszku zielonego
  • cytryna do podania

Galareta będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty

Na początku przygotuj esencjonalny rosół: kurczaka przełóż do garnka. Dodaj marchewki, pietruszkę, por, kawałek selera, opalone nad ogniem cebule. Następnie wrzuć goździki, liście laurowe i ziele angielskie.

Wlej zimną wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Rosół dopraw solą, pieprzem i przecedź. Mięso obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój w plasterki 2 ugotowane marchewki i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj galaretę: cebule pokrój w piórka i przełóż do garnka. Wlej olej i smaż dosłownie chwilę, żeby cebula nie zmieniła koloru. Wlej śmietanę i mleko i gotuj przez 20 minut, następnie przecedź przez sito.

Do powstałego płynu wlej 600 ml rosołu, chrzan, wymieszaj i zagotuj. Odstaw na chwilę, następnie wsypuj żelatynę, stale mieszając, żeby się rozpuściła i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do miseczek lub foremek powkładaj kolejno groszek, plastry marchewek i obrane mięso. Całość zalej przygotowanym sosem i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki, żeby galareta zgęstniała. Podaj z plastrami cytryny, smacznego.

Chrzan jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotuj pulpety w sosie chrzanowym oraz zupę krem z chrzanu i podaj ją z jajkiem. Potrawy zachwycą każdego.

galareta.jpg
Screen filmu pochodzi z kanału Kocham Gotować Youtube

Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok
Zamiast cukru dodaj do kawy szczyptę tej przyprawy. Nie musisz długo czekać na efekt
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy