Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.03.2023 22:53

Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok

smażenie naleśników
Canva / Johan Karlsson

Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta. 

Niezastąpione naleśniki cioci Zosi

Naleśniki z przepisu cioci Zosi są niezawodne i zawsze się udają. Wychodzą delikatne i elastyczne zarazem. Dzięki wyjątkowej konsystencji ciasta mamy pewność, że przez naleśniki nie wypłynie absolutnie żaden farsz. Doskonale pasują do nadzienia zarówno w wydaniu słodkim, jak i wytrawnym.

Nie do wiary, co od jutra przygotowała Biedronka. Takich okazji dawno nie widzieliśmy

Przepis na doskonałe naleśniki cioci Zosi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Najlepsze naleśniki cioci Zosi krok po kroku

Jajka do ciasta na naleśniki wbij do miski. Dodaj do nich cukier oraz szczyptę soli. Składniki ubij na puszystą masę za pomocą miksera.

Do miski z ubitymi jajkami dołóż mleko oraz olej. Ponownie wymieszaj całość. Następnie dosyp skrobię i zalej składniki szklanką wrzącej wody. Zmiksuj wszystko starannie.

Do ciasta na naleśniki zacznij stopniowo dodawać mąkę pszenną. Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do powstania grudek. Na koniec całość odstaw na 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.

Na patelni dobrze rozgrzej odrobinę oleju. Powinien on tworzyć jedynie cieniutką warstewkę. Za pomocą chochli wylewaj na tłuszcz porcje ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadzaj je po dnie.

Naleśniki smaż na rumiany kolor z obu stron. Każdy z nich gotowy jest do obrócenia, kiedy zacznie nieco unosić się nad patelnie i bez przeszkód pozwoli się podnieść. Smaż do momentu wykorzystania całej porcji ciasta. Gotowe naleśniki podawaj z wybranym nadzieniem. Jednostronnie smażone naleśniki to nie lada ciekawostka kulinarna. Poznaj niezawodny test na idealne naleśnikowe ciasto.

delikatne naleśniki na talerzu.png

Tagi: Danie Mleko Jajka