Zamiast cukru dodaj do kawy szczyptę tej przyprawy. Nie musisz długo czekać na efekt
Kawa towarzyszy niemalże wszystkim o poranku. Często jednak jej gorycz jest tak przytłaczająca, że sięgamy po cukier. Tymczasem dodatek soli byłby znacznie lepszy. Wyjaśniamy dlaczego.
Kawa z solą ma głębszy smak
Choć wsypywanie soli do małej czarnej może wydawać się absurdalne, działa znakomicie. Już niewielka ilość przyprawy spowoduje, że goryczka w naparze stanie się mniej wyczuwalna. Jednocześnie nie przytłoczy nas mdły posmak cukru, więc możliwe będzie w pełne cieszenie się jej walorami.
Dodawanie soli do potraw pozwala w pełni wydobyć ich smak. Podobnie zadzieje się w przypadku popularnego napoju.
Za poprawę „sytuacji” zarówno w przypadku nijakich dań, jak i przytłaczająco gorzkiego naparu odpowiadają jony sodu, które, wchodząc w interakcje z zawartymi w produktach związkami, wzmacniają odbiór naturalnego smaku. W przypadku małej czarnej niejako przy okazji „blokują” odczuwanie goryczy.
Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej GesslerSkąd pomysł na solenie kawy?
Dodatek popularnej przyprawy nie jest nowym sposobem serwowania naparu. Sól od lat wsypuje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Mieszkańcy Tajwanu zaś stosują sól morską, która ich zdaniem „otwiera kubki smakowe".
Wyraźnie zatem widać, że współcześni bariści zaadoptowali znane od dawna praktyki. Solenie małej czarnej preferował także amerykański szef kuchni Alton Brown, który określił, że idealną proporcją kawy i soli jest ćwierć łyżeczki białej przyprawy na każde 10 g zmielonych ziaren. Poleca, by łączyć je jeszcze przed zaparzeniem.
Dlaczego solenie kawy bywa konieczne?
Choć może to być zaskakujące, goryczka nie jest naturalnie dominującym w kawie smakiem. Za jej obecność tylko w 15% odpowiada kofeina, w którą ziarna obfitują. Pozostałe 85% w duzej mierze pochodzi z przemian przeciwutleniaczy.
W procesie dłuższego palenia powstające na jego początku laktony kwasu chlorogenowego ulegają rozpadowi i powstają fenyloindany. To właśnie ta grupa substancji sprawia, że nasze kubki smakowe wyczuwają w kawie ostrzejszy, gorzki smak.
Oczywiście, nawet jeśli ziarna zostały dobrze przyrządzone, za gorycz może odpowiadać też niewłaściwa technika sporządzania naparu. Kawy nigdy nie powinno zalewać się wrzątkiem. Optymalna temperatura wody powinna mieścić się w przedziale od 85 do 95 stopni Celsjusza.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o kawie. W tym artykule zdradzamy, jakie pory picia naparu są najlepsze. Ten natomiast wyjaśnia, jakie są korzyści ze wzbogacenia jej w kardamon.