Niezwykłe pulpety w aromatycznym sosie. Zapomnij o użyciu zwykłego mięsa mielonego
Pulpety w sosie chrzanowo-porowym zachwycają nie tylko aksamitnym dodatkiem. Do ich przygotowania używamy mięsa z surowej białej kiełbasy, dzięki czemu są one doskonale przyprawione i nie wymagają prawie żadnego wkładu pracy przy wyrabianiu.. Z zaledwie kilku składników błyskawicznie wyczarujemy pyszny i sycący obiad.
Biała kiełbasa jest bogato przyprawiona czosnkiem i majerankiem. Po pozbyciu się błonki, możesz niemal natychmiast zacząć formować z niej pulpety w sosie. Ten przepis idealnie nadaje się dzięki temu dla początkujących kucharzy, ale smak gotowego dania zachwyci także starych kuchennych wyjadaczy.
W przepisie na pulpet w sosie chrzanowo-porowym używamy gęstej śmietany 30%. Jeśli masz problem z dostaniem jej w takiej formie, możesz użyć też słodkiej śmietanki o tej samej zawartości tłuszczu. Nieznacznie zmieni to smak potrawy oraz sprawi, że sos może wymagać dodatkowego zagęszczenia. Niezależnie jednak od użytej śmietany, to danie wyjdzie naprawdę smakowicie.
Przepis na soczyste pulpety w sosie chrzanowo-porowym
Składniki:
4 surowe białe kiełbasy (ok. 500 g)
1 średniej wielkości por
200-300 g śmietany 30%
1 łyżka masła
1/2 szklanki wody gazowanej
1-2 łyżki chrzanu
sól do smaku
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
Jak przyrządzić aromatyczne pulpety w sosie chrzanowo-porowym
Mięso z kiełbasy na pulpety w sosie wyjmij z błonek i przełóż do miski. Stopniowo dodawaj do niego wodę gazowaną, cały czas je wyrabiając, aż mięso nabierze nieco powietrza. Dzięki temu usmażone pulpety będą miękkie i soczyste. Z mięsnej masy formuj niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia pulpetów w sosie. Przygotowane kulki obsmażaj partiami. Pulpety powinny być ładnie zarumienione ze wszystkich stron. Gotowe partie mięsa przekładaj do garnka.
W międzyczasie przygotuj pora do pulpetów w sosie chrzanowo-porowym. Oczyść go dokładnie a następnie usuń zieloną część z liśćmi. Pozostałą białą część warzywa do pulpetów w sosie pokrój na cienkie plasterki.
Na patelnie po smażeniu pulpetów w sosie dodaj łyżkę masła. Po rozgrzaniu tłuszczu wrzuć pokrojonego pora i podsmażaj go przez chwilę. Następnie przykryj naczynie i duś warzywo przez 1-2 minuty.
Po upływie tego czasu zmniejsz ogień. Do warzywa na pulpety w sosie dolej śmietanę. Jeśli używasz słodkiej rzadkiej śmietanki, przed dodaniem jej oprósz zawartość patelni niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie i energicznie mieszaj do zagotowania.
Dopraw sos za pomocą chrzanu i soli. Chrzan najlepiej dodawać stopniowo, aby dobrze dostosować jego ilość do własnych preferencji smakowych. Doprawiony sos przełóż do garnka z pulpetami i wymieszaj całość.
Pulpety w sosie chrzanowo-porowym trzymaj pod przykryciem na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie zrobione w środku. Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości pulpety uformowaliśmy. Danie znakomicie smakuje od razu po ugotowaniu, jak i doskonale się odgrzewa. Świetnie smakuje podawane z ziemniaczanym puree. Koniecznie sprawdź ten przepis na pulpety w sosie koperkowym. Wegetariańska wersja pulpetów skradnie też serca miłośników mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
Babcia Wiesia zawsze dodaje do rosołu 1 składnik. Różnicę widać od razu