Smakosze.pl

Canva / larik_malasha ; Instagram @ewawachowicz

Wachowicz z surówki z buraków zrobiła prawdziwe arcydzieło. Żaden składnik nie jest przypadkowy

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Ewa Wachowicz zawsze ma patent na coś pysznego. Tym razem podzieliła się przepisem na doskonałą surówkę z buraków. Ta potrawa jest nie dość, ze pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa. Staranny dobór poszczególnych produktów gwarantuje absolutny kulinarny hit.

Doskonała surówka z buraków autorstwa Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, prowadzi w Krakowie uznaną restaurację. Na szczęście nie trzeba zawitać w progi lokalu, aby skosztować niektórych wspaniałości jej pomysłu. Już dziś we własnej kuchni możesz przyrządzić zaskakującą surówkę z buraków. Przygotowanie tej potrawy jest bajecznie proste a efekt niezwykle pyszny.

Kawa czarna

Zamiast cukru dodaj do kawy szczyptę tej przyprawy. Nie musisz długo czekać na efekt

CZYTAJ DALEJ

Przepis na najlepszą surówkę z buraków według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 1 kg marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • sól
  • brązowy cukier

Jak zrobić doskonałą surówkę z buraków z pomysłowymi dodatkami?

Przygotuj poszczególne składniki na surówkę z buraków. Marchew oraz buraki umyj i obierz, następnie zetrzyj warzywa na drobnych oczkach tarki. Czosnek wydobądź z łupiny i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Całość przełóż do dużej miski.

W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki z buraków. W tym celu śmietanę wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Składniki połącz ze sobą.

Przygotowanym sosem polej starte warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do surówki z buraków dołóż posiekane orzechy włoskie. Po ponownym wymieszaniu wszystkich składników pyszna surówka gotowa jest do podania. Smakowity dodatek idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi z przepisu restauratorki . Zupełnie odmienny sposób na przygotowanie surówki z buraków ma niezastąpiona siostra Anastazja .

siekane orzechy włoskie.png
Canva / MSPhotographic

Źródło: ewawachowicz

zupa jajowa ze szczawiem

Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler

CZYTAJ DALEJ
smażenie naleśników

Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]