Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz z surówki z buraków zrobiła prawdziwe arcydzieło. Żaden składnik nie jest przypadkowy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.03.2023 09:11

Wachowicz z surówki z buraków zrobiła prawdziwe arcydzieło. Żaden składnik nie jest przypadkowy

Surówka z buraków
Canva / larik_malasha ; Instagram @ewawachowicz

Ewa Wachowicz zawsze ma patent na coś pysznego. Tym razem podzieliła się przepisem na doskonałą surówkę z buraków. Ta potrawa jest nie dość, ze pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa. Staranny dobór poszczególnych produktów gwarantuje absolutny kulinarny hit.

Doskonała surówka z buraków autorstwa Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, prowadzi w Krakowie uznaną restaurację. Na szczęście nie trzeba zawitać w progi lokalu, aby skosztować niektórych wspaniałości jej pomysłu. Już dziś we własnej kuchni możesz przyrządzić zaskakującą surówkę z buraków. Przygotowanie tej potrawy jest bajecznie proste a efekt niezwykle pyszny.

Zamiast cukru dodaj do kawy szczyptę tej przyprawy. Nie musisz długo czekać na efekt

Przepis na najlepszą surówkę z buraków według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 1 kg marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • sól
  • brązowy cukier

Jak zrobić doskonałą surówkę z buraków z pomysłowymi dodatkami?

Przygotuj poszczególne składniki na surówkę z buraków. Marchew oraz buraki umyj i obierz, następnie zetrzyj warzywa na drobnych oczkach tarki. Czosnek wydobądź z łupiny i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Całość przełóż do dużej miski.

W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki z buraków. W tym celu śmietanę wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Składniki połącz ze sobą.

Przygotowanym sosem polej starte warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do surówki z buraków dołóż posiekane orzechy włoskie. Po ponownym wymieszaniu wszystkich składników pyszna surówka gotowa jest do podania. Smakowity dodatek idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi z przepisu restauratorki. Zupełnie odmienny sposób na przygotowanie surówki z buraków ma niezastąpiona siostra Anastazja.

siekane orzechy włoskie.png
Canva / MSPhotographic

Źródło: ewawachowicz