Okrasa dodaje do gołąbków 2 największe przysmaki. Wychodzą bajeczne
Jesteście wielbicielami gołąbków z kapusty? A wiecie, co Karol Okrasa dodaje do gołąbków? Dwa największe przysmaki, którymi jest mięso mielone i ser feta. Za ich sprawą potrawa wychodzi bajeczna — jest pożywna, pyszna i łapie trochę greckich nut smakowych.
Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Czy w waszych domach też królują te faszerowane mielonym mięsem i ryżem? Jeśli tak, czas odmienić nieco starą recepturę. Dziś Karol Okrasa wprowadzi do niej nowe nuty smakowe. A to za sprawą sera feta, ostrej papryki i mięty. Spróbujcie tego połączenia, a z pewnością będziecie pod smacznym wrażeniem.
Gołąbki Okrasy z mielonym mięsem i serem feta
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
8 dag kaszy jęczmiennej
-
3-4 cebulki dymki
-
1 strąk ostrej papryczki
-
oregano
-
5 ząbków czosnku
-
1 cytryna
-
1 pęczek mięty
-
100 ml oliwy z oliwek
-
ok. 25 dag sera feta
-
2 puszki pomidorów bez skórki
-
sól, pieprz, cukier
-
10 dag zielonych oliwek
Przygotowanie gołąbków z mięsem i serem feta
Liście kapusty sparz we wrzątku, osącz, przestudź. Każdemu nadaj kształt prostokąta, zetnij zgrubiałe unerwienie. Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Połowę dymki i 1/3 papryki oczyść, posiekaj i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też 2-3 posiekane ząbki czosnku, oregano, trochę skórki i soku z cytryny, a także soli i pieprzu.
Miętę opłucz, osusz. Połowę posiekaj, dodaj do mięsa razem z ugotowaną kaszą. Farsz dokładnie wyrób dłonią. Dopraw do smaku.
Porcje farszu zawijaj w przygotowane liście kapusty. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, polej częścią oliwy z oliwek, ułóż na nim gołąbki. Skrop je oliwą, posyp częścią posiekanej papryczki.
Gołąbki piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i na każdym połóż cienki plaster sera feta. Całość znów skrop oliwą i posyp oregano.
Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilli piecz je ok. 5 minut, aż ser ładnie się zrumieni.
Na sos pozostałą cebulkę posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj resztę posiekanej papryczki, dopraw oregano i skórką z cytryny. Dodaj pomidory wraz z sosem i trochę wody.
Sos gotuj na niedużym ogniu, aż jego składniki połączą się w całość i odparuje część wody. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Listki pozostałej mięty posiekaj, wymieszaj z oliwą. Sos wylej na półmisek, posyp go oliwkami i listkami mięty z oliwą. Na sos wyłóż upieczone gołąbki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z młodej kapusty , a także na jarskie gołąbki .
Źródło zdjęcia: canva/intek1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
-
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: kuchnialidla