Smakosze.pl Przepisy Okrasa dodaje do gołąbków 2 największe przysmaki. Wychodzą bajeczne
canva/ildipapp

Okrasa dodaje do gołąbków 2 największe przysmaki. Wychodzą bajeczne

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jesteście wielbicielami gołąbków z kapusty? A wiecie, co Karol Okrasa dodaje do gołąbków? Dwa największe przysmaki, którymi jest mięso mielone i ser feta. Za ich sprawą potrawa wychodzi bajeczna — jest pożywna, pyszna i łapie trochę greckich nut smakowych.

Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Czy w waszych domach też królują te faszerowane mielonym mięsem i ryżem? Jeśli tak, czas odmienić nieco starą recepturę. Dziś Karol Okrasa wprowadzi do niej nowe nuty smakowe. A to za sprawą sera feta, ostrej papryki i mięty. Spróbujcie tego połączenia, a z pewnością będziecie pod smacznym wrażeniem.

Gołąbki Okrasy z mielonym mięsem i serem feta

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 8 dag kaszy jęczmiennej

  • 3-4 cebulki dymki

  • 1 strąk ostrej papryczki

  • oregano

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 cytryna

  • 1 pęczek mięty

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • ok. 25 dag sera feta

  • 2 puszki pomidorów bez skórki

  • sól, pieprz, cukier

  • 10 dag zielonych oliwek

Przygotowanie gołąbków z mięsem i serem feta

Liście kapusty sparz we wrzątku, osącz, przestudź. Każdemu nadaj kształt prostokąta, zetnij zgrubiałe unerwienie. Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Połowę dymki i 1/3 papryki oczyść, posiekaj i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też 2-3 posiekane ząbki czosnku, oregano, trochę skórki i soku z cytryny, a także soli i pieprzu.

Miętę opłucz, osusz. Połowę posiekaj, dodaj do mięsa razem z ugotowaną kaszą. Farsz dokładnie wyrób dłonią. Dopraw do smaku.

Porcje farszu zawijaj w przygotowane liście kapusty. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, polej częścią oliwy z oliwek, ułóż na nim gołąbki. Skrop je oliwą, posyp częścią posiekanej papryczki.

Gołąbki piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i na każdym połóż cienki plaster sera feta. Całość znów skrop oliwą i posyp oregano.

Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilli piecz je ok. 5 minut, aż ser ładnie się zrumieni.

Na sos pozostałą cebulkę posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj resztę posiekanej papryczki, dopraw oregano i skórką z cytryny. Dodaj pomidory wraz z sosem i trochę wody.

Sos gotuj na niedużym ogniu, aż jego składniki połączą się w całość i odparuje część wody. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem.

Listki pozostałej mięty posiekaj, wymieszaj z oliwą. Sos wylej na półmisek, posyp go oliwkami i listkami mięty z oliwą. Na sos wyłóż upieczone gołąbki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z młodej kapusty , a także na jarskie gołąbki .

ser feta
ser feta

Źródło zdjęcia: canva/intek1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy