Okrasa złamał przepis na kapuśniak. Dodaje do niego egzotyczny rarytas
Każdy, komu wydaje się, że kapuśniak ma jakąś kanoniczną i niezmienną postać, będzie po tym przepisie musiał zmienić zdanie. Okrasa naprawdę złamał dziś przepis, dodając do tradycyjnej polskiej zupy orientalny przysmak.
Kiszona kapusta w dwóch smakach
Od kilku lat Polacy coraz częściej są zmuszeni godzić się z faktem, że kiszona kapusta to nie wyłącznie nasz wynalazek. Podczas gdy my przygotowujemy mocno kwaśne, jasne wiórki, Azja zajada się inną, choć podobną potrawą. Jest nią kimchi.
Łatwo przygotować je w domu, choć ostatnio równie łatwo kupić nawet w dyskoncie. Kimchi to nic innego jak kapusta pekińska kiszona z typowo azjatyckimi dodatkami (jak np. sos rybny), ale przede wszystkim z pikantną papryką. Efekt jest inny niż w wypadku naszej papryki. Przyprawy dodają tej potrawie umami, całość powinna być też wyraźnie pikantna.
Kapuśniak z kimchi
Karola Okrasę dalekowschodni przysmak zainspirował do przygotowania tradycyjnego polskiego kapuśniaku w wersji właśnie z kimchi . Poza nim znajdziemy tu wszystkie tradycyjne elementy: wędzony boczek, ziemniaki czy majeranek.
Składniki
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ kg ziemniaków
- 200 g kimchi
- 300 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek włoszczyzny
- Sól, pieprz, olej słonecznikowy
- Przyprawy: majeranek, przyprawa rosołowa, liście laurowe, ziele angielskie
Kapuśniak wg Okrasy
Na początek przygotowujemy bulion. Obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę rosołową zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na palniku o niskiej mocy . Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Boczek kroimy w słupki i smażymy. Kiedy jest już rumiany, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i boczek w cienkich plasterkach. Doprawiamy majerankiem i smażymy do zeszklenia cebuli.
Do bulionu dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i zawartość patelni. Gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty i kimchi . Gotujemy od tego momentu jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiamy do smaku.
Wypróbuj też przepisy na zupę jarzynową i niezwykłą, pyszną surówkę .