Owiń miskę folią, posmaruj olejem i wrzuć jajko. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki
Jajka w koszulce Ci nie wychodzą? Prosta sztuczka z udziałem folii spożywczej i oleju może pomóc. Zamykając nabiał w stworzonym naprędce woreczku i gotując go we wrzątku, uzyskacie znakomite efekty. Musicie spróbować.
Jajka w koszulce mogą być eleganckie
Przyrządzenie atrakcyjnie wyglądającego jajka poszetowego jest sztuką. Wiele osób posiłkuje się sztuczkami z dodawaniem octu czy soku z cytryny, mając nadzieję, że kwaśny odczyn wody pomoże uzyskać zgrabny kształt wbitego doń kurzego nabiału.
Niestety nawet zastosowanie wspomnianego dodatku w połączeniu z ostrożnym podgrzewaniem płynu i utworzeniem w wodzie wiru nie da nam gwarancji, że jajka nie utworzą nieestetycznych farfocli na brzegach .
Folia spożywcza i olej pomogą ugotować jajka idealne
Zgrabne i prezentujące się na talerzu lepiej niż dobrze jajko w koszulce uzyskamy, gdy przed ugotowaniem umieścimy je w paczuszce wykonanej z folii spożywczej. Jak to zrobić? N ajpierw trzeba ułożyć plastik na misce, nie napinając go mocno. Powstały niewielki dołek smarujemy odrobiną oleju np. przy pomocy pędzelka.
Teraz już tylko pozostaje wylać kurzy nabiał oraz sprawnym ruchem zdjąć folię z naczynia i zamknąć ja szczelnie. Taką sakiewkę przenosimy do wrzątku na 3-4 minuty. Tyl czasu wystarczy, by białko się ścięło, tworząc zgrabną koszulkę dla żółtka.
Jak podać jajka w koszulce?
Elegancka odsłona popularnego śniadaniowego produktu świetnie sprawdza sie w duecie z tostami. Można podkreślić jej smak poprzez dodanie sosu holenderskiego oraz sezonowych świeżych warzyw np. szparagów czy pomidorów.
Na naszej stronie znajdziecie inne sposoby na jajka. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować pyszne sadzone bez tłuszczu . Być może skusi was też lekka jajecznica na mleku — nie dodamy do niej ani grama tłuszczu.