Lekka, delikatna jajecznica na mleku bez masła i oleju
Zwykła jajecznica potrafi się znudzić. Warto od czasu do czasu zmienić nieco sposób jej przyrządzania i wprowadzić nowe dodatki. Szyczpiorek doskonale podskreśli subtelny smak jaj, nadając daniu charakteru. Dodanie mleka z kolei spowoduje, że stanie się aksamitne i niezwykle delikatne w odbiorze. Musicie spróbować.
Przepisów na dobrą jajecznicę znamy wiele. Dzieliliśmy się już recepturami bogatymi w nietypowe dodatki takie jak brokuły czy ser oraz pieczarki. Tym razem prezentujemy wam wariant nieco może skromniejszy, ale równie pyszny. Do jajek wrzucimy aromatyczny szczypior, który ożywi kolor dania i uzupełni smak masy mleczno-jajecznej.
Przepis na aksamitną jajecznicę ze szczypiorkiem
Składniki:
4 jaja
100 ml mleka
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Za pomocą trzepaczki łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Smażymy na niewielkim ogniu, mieszając łopatką. Gdy się już nieco zetnie, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wsypujemy szczypiorek. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli nie mamy pod ręką szczypiorku, jednak możemy zastąpić go zastąpić dowolną, ulubioną zieleniną, np. pietruszką, koperkiem czy kolendrą.
Nadmiar szczypiorku zawsze można zamrozić. Najlepiej wykorzystać do tego foremkę do kostek lodu. Porcjujemy warzywo i w każdy dołek wlewamy trochę wody. Potem będziemy mogli odmrażać tylko tyle, ile akurat potrzebujemy.
Jeśli nie mamy patelni do beztłuszczowego smażenia, możemy rozgrzać łyżeczkę oleju lub oliwy. Smażąc na odrobinie tłuszczu, unikniemy przywierania potrawy.
Źródło zdjęcia: canva/Yommy8008
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach
Obłędnie pyszne racuchy z kiełbasą i papryką - klasyka w wytrawnym wydaniu
Źródło: mojegotowanie Zapraszamy na nasz Instagram