Żaden cukier, żadna sól. Podczas smażenia cebuli dodaję tylko ten składnik, patent pokazała mi teściowa
Podczas ostatniej wizyty u teściowej spotkało mnie niemałe zaskoczenie. Przypadkiem podpatrzyłam ją podczas przygotowywania obiadu. Bardzo zdziwiło mnie to, co mamusia dodała do podsmażanej cebuli. Przyznam, ze takiego triku jeszcze nie znałam.
Smażona cebula sposobem teściowej po prostu rozpływała się w ustach
Teściowa na obiad przygotowywała duszone mięso w sosie z dodatkiem smażonej cebuli właśnie. Gdy weszłam do kuchni zobaczyłam, że do zeszklonego warzywa dodaje właśnie masło. Słyszałam o dodatku soli, a nawet cukru, ale masła? Już niedługo miałam przekonać się, że ten patent nie ma sobie równych.
Cebula podsmażona z dodatkiem masła zachwyciła mnie swoim intensywnym smakiem. Przyznam, że nigdy nie jadłam jej w smaczniejszym wydaniu. Okazało się, że teściowa tego sposobu używa już od dawna. Od teraz zagości on także w mojej kuchni.
Ta polska zupa to prawdziwy skarb. Dzięki niej zbiłam cukier i schudłam 4 kg. Mogłabym ją jeść codziennieW którym momencie smażenia cebuli dodać do niej masło?
Idealnie podsmażona cebula zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jest delikatna i ma wyraźną słodką nutę. Dzięki dodatkowi masła podbijamy jej smak i sprawiamy, że jest bardziej intensywna. Taka smażona cebula nada się do wielu rozmaitych dań.
Przed rozpoczęciem smażenia cebulę należy oczywiście pokroić. Następnie na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, moja teściowa używa w tym celu oleju rzepakowego. Potem wrzuca na niego warzywo i zmniejsza moc palnika do średniej. Cały czas mieszając, doprowadza cebulę do zeszklenia.
Kiedy cebula zrobi się wyraźnie szklista, dodaje do niej masło. Wystarczy 1 łyżka na każdą główkę średniej wielkości. Z tym dodatkiem kontynuuje smażenie, aż do momentu, w którym warzywo się skarmelizuje. Wtedy doprawia je solą oraz pieprzem i zdejmuje z kuchenki.
Dlaczego nie smażyć więc cebuli od początku na maśle? Z uwagi na wysoką temperaturę panującą na patelni, ten tłuszcz szybko zaczyna się palić. Nieprzyjemny aromat przeszedłby na cebulę, a cała zawartość patelni stałaby się gorzka i nadawała jedynie do wyrzucenia. Dodanie masła dopiero pod koniec smażenia oszczędza nam tego problemu.
Te triki odnośnie smażenia cebuli także znam od teściowej
Teściowa zwróciła mi uwagę na rzecz, której wcześniej nie wiedziałam. Poza złocistą łupiną należy usunąć z niej także pierwszą białą warstwę. Najczęściej zawiera ona znikomą ilość wody, przez co bardzo szybko się przypala. Wystarczy jednak zdjąć ją i po problemie.
Cebuli nie należy pospieszać podczas smażenia. Zbyt duża moc palnika zdecydowanie jej nie służy. Odrobina cierpliwości sprawi, że warzywo po zdjęciu z patelni będzie pyszne i delikatne, bez ślady spalenizny. Warto poświecić mu te kilka minut dłużej.
Podsmażona cebula ma w kuchni szerokie zastosowanie. Uświetni wiele dań kuchni polskiej i nie tylko. Ta usmażona z dodatkiem masła zrobi to jednak 10 razy lepiej. Spróbujcie raz tego sposobu, a przekonacie się sami. Tak przyrządzona cebulka charakteryzuje się uwielbianym przez wszystkich smakiem. Warzywo nada się doskonale także do pożywnej i pysznej sałatki.