Pieczeniepixabay.com/niki_emmert

Listopad jest idealnym czasem na pieczenie świątecznych pierniczków. Podajemy najlepszy przepis

Pieczenie kojarzy się ze świętami, ale i wyjątkowymi okazjami. Święta Bożego Narodzenia to czas licznych słodkości, unoszącego się zapachu cynamonu oraz przypraw korzennych. Pierniczki są niejako elementem świąt, który staramy się odtwarzać w swojej kuchni co roku. Podajemy pyszny przepis, który zachwyci smakiem oraz prostotą wykonania.

Pieczenie to już nie tylko obowiązkowy element świątecznych przygotowań, ale również przyjemność. To zajęcie, które przed świętami scala najbliższych i integruje ich przy wspólnym dekorowaniu wypieków. Pieczenie pierników to już stały element wigilijnej gorączki, na którą wiele osób czeka już od listopada. Podajemy przepis na idealne pierniczki, które są bardzo proste do wykonania, a zagwarantują idealny efekt końcowy.

Czy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarmCzy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarmCzytaj dalej

Pieczenie pierników to forma tradycji

W jednych domach przygotowania zaczyna się przed samą wigilią, u innych już wcześniej zaczyna się świąteczna krzątanina. Jak się okazuje, wiele osób lubi przygotowywać potrawy dużo wcześniej i sukcesywnie, żeby nie odczuć tego szaleństwa przed samym wieczorem wigilijnym. Dobrze przygotowane potrawy wytrzymają zamrożone w odpowiedni sposób, a upieczone ciasteczka nie zepsują się, jeśli odłożymy je w puszcze na później.

Niektórzy nie mogą się doczekać świątecznej atmosfery i już sięgają po przepisy na klasyczne pierniczki. Nie ma nic lepszego, niż unoszący się w powietrzu zapach cynamonu oraz przyprawy korzennej. Z tego względu śpieszymy z pomocą dla tych, którzy nie mogą się już doczekać i chcą zacząć małymi krokami przygotowania do świątecznej atmosfery.

Dzisiaj grzeje:

  1. Sok z pomarańczy zmiksowany z 3 składnikami oczyści organizm z toksyn. Wzmocni też pracę ważnego narządu
  2. Nie możemy uwierzyć. Zbadali śnieg na Mount Evereście i ujawnili, co w nim było
  3. Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze

Przepis na idealne pierniczki

Składniki:

  • 2,5 szklanki pszennej mąki
  • 90 g masła
  • 70 ml miodu
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: pół łyżeczki otartej skórki pomarańczy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od włożenia do jednego garnka masła, miodu oraz cukru pudru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i czekamy do rozpuszczenia się składników. Czekamy do ostygnięcia i przechodzimy do przygotowania reszty składników.

Do jednego naczynia wsypujemymąkę, sodę oczyszczoną, skórkę pomarańczy oraz przyprawę do pierników. Dodajemy jajko oraz przelewamy wystudzoną masę z garnka. Wszystko dokładnie mieszany ze sobą i zaczynamy wyrabiać nasze ciasto.

Powinno mieć ono idealną konsystencję, a więc jeśli zobaczysz, że ciasto jest zbyt miękkie, należy dodać więcej mąki. Można je również schłodzić. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche, należy dodać więcej miodu.

Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W tym czasie blat lub stolnicę obsypujemy mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto. Powinno wyjść one grube na około 3 milimetry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej wycięte przez foremkę pierniczki.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut. Należy przestrzegać tego czasu i uważać, żeby pierniki za bardzo się nie spiekły, ponieważ mogą przez to być gorzkie w smaku.

Po upieczeniu zostawiamy pierniki do wystygnięcia i tak naprawdę można je przechowywać przez kilka miesięcy. Należy robić to w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorowaniem najlepiej zająć się kilka dni przed świętami.

Przepis na lukier do dekoracji pierników

Jest kilka sposobów na przygotowanie lukru. W każdym z nich jednak należy zacząć od jednego. Przesiewamy cukier puder przez sitko, a następnie kroki zależą od wyboru sposobu:

  1. Cukier puder rozrabiamy z białkiem jajka i odrobiną wody - do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest za gęsty - dodaj więcej wody, jeśli za rzadki - dodaj cukru
  2. Cukier puder rozrabiamy z sokiem cytrynowym do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Cukier puder mieszamy z kakao i rozrabiamy z wodą

Jeśli chcemy, żeby nasze pierniczki były bardziej miękkie, najlepiej przez dekorowaniem pozostawić je w pomieszczeniu, w którym jest duża wilgoć. Życzymy przyjemnego pieczenia i pysznych pierniczków.

Już się zaczęło, trwa black week w Biedronce. Uwielbiane łakocie w niskich cenach i niespodzianka od sieciJuż się zaczęło, trwa black week w Biedronce. Uwielbiane łakocie w niskich cenach i niespodzianka od sieciCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Choroby, z którymi możesz żyć latami i nic o nich nie wiedzieć. Niektóre dają objawy bardzo późno
  2. Pamiętacie serial “Doktor Quinn”? Wiemy, co teraz robi Erika Flores, odtwórczyni roli Coleen Cooper
  3. Rozgrzewa i wzmacnia odporność. W klika chwil zrobisz syrop do herbaty na bazie imbiru i cytryny
  4. Idealna do obiadu surówka z ogórków kiszonych z zaskakującym dodatkiem. Niebywałe, jakie ma właściwości
  5. Ewa Wachowicz odkryła dużo lepszy przepis na kotlety schabowe. Są niespotykanie pachnące i delikatne
  6. Biedronka właśnie przeceniła sporo produktów dla zwierzaków. Od dzisiaj można kupić dużo rzeczy taniej
  7. Od pierwszego stycznia spore zmiany. Ministerstwo rolnictwa podzieliło się wskazówkami dla przedsiębiorców

Źródło:expressbydgoski.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł