Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Listopad jest idealnym czasem na pieczenie świątecznych pierniczków. Podajemy najlepszy przepis
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 23.11.2020 01:00

Listopad jest idealnym czasem na pieczenie świątecznych pierniczków. Podajemy najlepszy przepis

Pieczenie
pixabay.com/niki_emmert

Pieczenie to już nie tylko obowiązkowy element świątecznych przygotowań, ale również przyjemność. To zajęcie, które przed świętami scala najbliższych i integruje ich przy wspólnym dekorowaniu wypieków. Pieczenie pierników to już stały element wigilijnej gorączki, na którą wiele osób czeka już od listopada. Podajemy przepis na idealne pierniczki, które są bardzo proste do wykonania, a zagwarantują idealny efekt końcowy.

Pieczenie pierników to forma tradycji

W jednych domach przygotowania zaczyna się przed samą wigilią, u innych już wcześniej zaczyna się świąteczna krzątanina. Jak się okazuje, wiele osób lubi przygotowywać potrawy dużo wcześniej i sukcesywnie, żeby nie odczuć tego szaleństwa przed samym wieczorem wigilijnym. Dobrze przygotowane potrawy wytrzymają zamrożone w odpowiedni sposób, a upieczone ciasteczka nie zepsują się, jeśli odłożymy je w puszcze na później. 

Niektórzy nie mogą się doczekać świątecznej atmosfery i już sięgają po przepisy na klasyczne pierniczki. Nie ma nic lepszego, niż unoszący się w powietrzu zapach cynamonu oraz przyprawy korzennej. Z tego względu śpieszymy z pomocą dla tych, którzy nie mogą się już doczekać i chcą zacząć małymi krokami przygotowania do świątecznej atmosfery. 

Składniki:

  • 2,5 szklanki pszennej mąki

  • 90 g masła

  • 70 ml miodu

  • Pół szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

  • 1 jajko

  • opcjonalnie: pół łyżeczki otartej skórki pomarańczy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od włożenia do jednego garnka masła, miodu oraz cukru pudru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i czekamy do rozpuszczenia się składników. Czekamy do ostygnięcia i przechodzimy do przygotowania reszty składników. 

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, skórkę pomarańczy oraz przyprawę do pierników. Dodajemy jajko oraz przelewamy wystudzoną masę z garnka. Wszystko dokładnie mieszany ze sobą i zaczynamy wyrabiać nasze ciasto. 

Powinno mieć ono idealną konsystencję, a więc jeśli zobaczysz, że ciasto jest zbyt miękkie, należy dodać więcej mąki. Można je również schłodzić. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche, należy dodać więcej miodu. 

Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W tym czasie blat lub stolnicę obsypujemy mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto. Powinno wyjść one grube na około 3 milimetry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej wycięte przez foremkę pierniczki. 

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut. Należy przestrzegać tego czasu i uważać, żeby pierniki za bardzo się nie spiekły, ponieważ mogą przez to być gorzkie w smaku. 

Po upieczeniu zostawiamy pierniki do wystygnięcia i tak naprawdę można je przechowywać przez kilka miesięcy. Należy robić to w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorowaniem najlepiej zająć się kilka dni przed świętami. 

Tagi: Przepis