Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Pamiętasz smak brukselki z dzieciństwa? Z pewnością nie wspominasz go najlepiej. Jednak teraz możesz przygotować pieczoną brukselkę, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Przepis na nią jest prosty i szybki. Brukselkę wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika.
Wiele osób nie przepada za brukselką, bo źle wspomina ją jeszcze z dzieciństwa. Na stołówkach przedszkolnych i szkolnych serwowaną ją bowiem rozgotowaną, bardzo miękką i mdłą w smaku. Teraz jednak możecie przyrządzić ją zupełnie inaczej — po naszemu, z piekarnika. Dzięki temu będzie pełna smaku i idealnie chrupiąca.
Pieczoną brukselkę możecie podać jako dodatek do obiadu. Jednak możecie ją też potraktować jako danie bezmięsne i zjeść np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Z pewnością posmakuje wam w obu wersjach.
Jak zrobić pieczoną brukselkę?
Składniki:
-
50 dag kapusty brukselki
-
sól, pieprz
-
1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
-
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie pieczonej brukselki
Brukselkę przebierz, oczyść z wierzchnich, powiędniętych liści. Opłucz, osusz, każdą przekrój na połowę.
Brukselkę wsyp do miski, oprósz solą i pieprzem. Polej syropem i olejem, dokładnie wymieszaj, by cała pokryła się dodatkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przesyp do niego brukselkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut. W połowie pieczenia brukselkę przemieszaj.
Wskazówka:
Jeśli chcesz mieć pewność, że brukselka nie przywrze do dna naczynia, piecz ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na brukselkę zapiekaną z serem . Dowiesz się też, jak gotować brukselkę, by nie była gorzka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku
-
Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad
Źródło: oryginalnysmak