Pieczona kapusta z czosnkiem niedźwiedzim. Ekspresowy dodatek do obiadu
Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos . To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?
Przepis na kapustę pieczoną z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
-
1 nieduża główka kapusty
-
2 czubate łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy ją na dwanaście części. Oliwę z oliwek łączymy z przyprawami.
Smarujemy nią kawałki kapusty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Warzywo pieczemy przez 60 - 70 minut.
Dodatek będzie gotowy, gdy uda nam się bez trudu wbić w nie widelec. P odajemy z ziemniaczanym purée i dowolnie wybranym kotletem.
Wskazówka: jeżeli chcecie, by kapusta była jeszcze bardziej aromatyczna, wzbogaćcie oliwę o lubczyk. Dzięki niemu kapusta będzie lżejsza.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku
-
Kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali
-
Sekretna, babcina receptura na boską pomidorówkę. Smaku nadaje niezwykły składnik
Źródło: oryginalnysmak