Smakosze.pl
Bigos

canva/Sebastian Kaczorowski, Getty Images

Błyskawiczny przepis na bigos

13 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Utarło się, że bigos jest potrawą wymagającą wielogodzinnego gotowania. Aby cieszyć się jego pysznym smakiem, wcale nie trzeba jednak tak długiego czasu. Prezentujemy przepis na ekspresowy bigos, który można wykonać w około godzinę.

Bigos ma stosunkowo długą historię, a na przestrzeni lat jego skład zmieniał się - dzisiaj jadamy wersję opracowaną około 200 lat temu. Wtedy też zaczęto dodawać do niego kapustę.

Nie zawsze ma się czas na wielogodzinne gotowanie bigosu, dlatego warto znać recepturę na znacznie szybszy sposób. Poniższy sposób pozwala cieszyć się jego smakiem w kilka chwil.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresowy bigos

Składniki:

  • 4 kiełbasy wielkopolskie

  • 3 cebule

  • 300 g młodej kapusty

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 3 łyżeczki przyprawy do bigosu

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól, pieprz, majeranek suszony

  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego

Zacznij od pokrojenia kiełbasy w półplasterki. Wrzuć ją na patelnie z olej i podsmaż na złoty kolor. Wrzuć do garnka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.

Ciasto

Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca

CZYTAJ DALEJ

Cebulę posiekaj i podsmaż na tłuszczu z kiełbasy. Kiszoną kapustę odsącz z zalewy. Młodą kapustę również poszatkuj i podsmaż. Po 10 minutach dodaj kiszoną kapustę i duś 30 minut.

Wrzuć kapusty do garnka z kiełbasą, dodaj cebulę, przecier pomidorowy, cukier, przyprawę do bigosu i duś kolejne 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Smacznego.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Bigos

Źródło: canva/Jacek27, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wkrainiesmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >