Smakosze.pl Przepisy Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News, canva/teine

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

9 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcecie spróbować rosołu innego niż wszystkie, będziecie mieli ku temu dobrą okazję. Zapraszamy was na pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz. Jest niezwykle aromatyczny i smaczny, co jest zasługą wcześniej podpieczonego mięsa.

Podstawą rosołu jest mięso i warzywa. Trzeba je odpowiednio dobrać i użyć w niemałej ilości, by rosół był esencjonalny i pyszny. Istotne dla dobrego smaku rosołu jest też jego odpowiednie gotowanie. Wywar ten trzeba gotować długo na niedużym ogniu. Tylko wtedy zyska pełen smak.

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny na rosół

  • pół wiejskiej kury

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • listek laurowy

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 2-3 gałązki lubczyku

  • 3-4 śliwki suszone

  • kawałek cynamonu

  • sok z cytryny

  • sól

Przygotowanie rosołu

Kurę i wołowinę opłucz, osusz, oprósz solą. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj oczyszczone warzywa.

Naczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz całość ok. godzinę.

Upieczone mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj całość na małym ogniu ok. 2 godziny.

Do rosołu dodaj suszone śliwki, lubczyk i cynamon. Całość gotuj jeszcze godzinę na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rosół podawaj najlepiej z domowym makaronem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczny rosół , zajrzyj do naszego serwisu. Powiemy ci też, czy rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez .

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/nobtis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy