Pierogi Ewy Wachowicz
Obraz Alessandro Piccoli z Pixabay ; East News/ TRICOLORS

Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz

Pierogi, jako jedna z ulubionych potraw w naszej kuchni, zaskarbia sympatię ludzi z całego świata. Ta klasyczna potrawa to idealna propozycja na obiad czy przekąskę. Znamy przepis na chrupiące pierogi z kurczakiem.

Pierogi to nic innego, jak kawałki cienkiego i elastycznego ciasta, które napełnia się wybranym przez siebie farszem. Biorąc pod uwagę sławę, jaką odnoszą pierogi, nie ma jednego przepisu na ciasto czy jednego przepisu na farsz. Jest wiele różnych form i sposobów na przyrządzenie pierogów. Nieustannie docierają do nas różne ich modyfikacje i urozmaicone przepisy.

Pierogi, czyli klasyka kuchni polskiej

Pierogi są daniem, które rewelacyjnie sprawdzi się na słodko, ale i na wytrawnie. Możemy jeść je w różnych odsłonach. Możemy wybierać między tymi pieczonymi, grillowanymi, gotowanymi czy smażonymi. Jak wspomnieliśmy, można podawać je w słonej oraz słodkiej wersji.


Co więcej, pierogi mogą przybierać również kruchą formę, która rewelacyjnie sprawdzi się w formie deseru, ale i nie tylko. Idealnie kruche, z wytrawnym farszem, będą idealną propozycją na obiad.

Do wykonania ciasta możemy wykorzystać mąki rożnego rodzaju. Sprawdzi się tutaj zarówno pszenna, jak i żytnia, gryczana, kukurydziana czy ryżowa. Dodatki do ciasta ustalane są w zależności od naszych preferencji i pomysłu. To samo tyczy się kształtu, który mają przyjąć nasze pierogi.

Idealnie kruche pierogi

Składniki:

ciasto:

1 kg mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
100 g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli


farsz:


½ kg fileta z piersi kurczaka
250 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 por
100 g sera żółtego dojrzewającego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki kurkumy
sól
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki rozmarynu

sos:


jogurt
mięta
czosnek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zaczynamy od przesiania mąki do miski, a potem wydrążamy w niej dołek. W wydrążony dołek wsypujemy pokruszone drożdże i dosypujemy cukier, zalewając ciepłym mlekiem.


Całość przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dwa żółtka i doprawiamy przygotowanymi przyprawami - oregano oraz solą.

Dolewamy resztkę ciepłego mleka i mieszamy całość. Od tego momentu zaczynamy wyrabiać nasze ciasto i na koniec przykrywamy je ponownie na godzinę. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej wyrabiać ciasto mokrymi rękoma, żeby się nie kleiło i miało idealną konsystencję.

Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy pokrojoną paprykę razem z kurkumą. W momencie, kiedy zaczną się karmelizować na patelni, dorzucamy mięso. Obsmażamy całość, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość ponownie podsmażamy.

Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany por. Całość ponownie mieszamy i przyprawiamy solą, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Po przesmażeniu mieszamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować, a następnie wycinamy nożem kwadraty. Do przygotowanego farszu dodajemy starty ser. Mieszamy farsz dokładnie i zaczynamy nakładać go na ciasto. Zlepiamy pierogi, smarując brzegi ciasta wodą. Układamy je starannie na blasze i smarujemy rozmąconym białkiem. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

Najlepiej podawać je z przygotowanym dipem jogurtowym. Smacznego.

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł