Smakosze.pl Przepisy Z kapustą i grzybami, ruskie, a może z mięsem? Monika Mrozowska stawia na zupełnie inny farsz
TRICOLORS/East News, canva/Dar1930

Z kapustą i grzybami, ruskie, a może z mięsem? Monika Mrozowska stawia na zupełnie inny farsz

1 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Monika Mrozowska robi pierogi z zupełnie innym farszem niż wszyscy. Zamiast mięsa, ziemniaków, szpinaku, twarogu i innych, popularnych dodatków, nadzienie przygotowuje z kalafiora i pieczarek. Pierogi są delikatne i niezwykle aromatyczne. Takich jeszcze nie jadłaś.

Sekretem pierogów z kalafiorem Moniki Mrozowskiej jest ciasto i wyśmienite nadzienie. Ciasto przygotowane bez grama tłuszczu jest delikatne, elastyczne i lekkie. Bez problemu rozwałkujesz je na cienki placek, dzięki czemu pierogi będą pełne smaku. Źle wyrobionego ciasta nie uratuje żaden farsz. Pierogi będą twarde, grube i mączne.

Pierogi z kalafiorem Moniki Mrozowskiej są błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy, że zetrzesz kalafiora i pieczarki na tarce i podsmażysz je na maśle klarowanym. Farsz dopraw natką pietruszki, solą i pieprzem. Pierogi są lekkie, ale bardzo aromatyczne i posmakują każdemu.

Pierogi są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Pierogi z kalafiorem Moniki Mrozowskiej podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być śmietana, okrasa z boczku, okrasa z cebuli. Pierogi możesz również delikatnie podsmażyć na patelni, dzięki czemu ciasto będzie bardziej chrupiące i złociste.

Pierogi z kalafiorem i pieczarkami. Idealne na lekki i pożywny obiad

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • jajko

  • 60- 70 ml wody

Składniki na nadzienie:

  • 2 główki kalafiora

  • 8 pieczarek

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić obłędne pierogi według przepisu Moniki Mrozowskiej?

Przesianą mąkę wsyp do miski. Wsyp sól, wbij jajko, wlej wodę i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie elastyczne, miękkie i jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.

Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj również pieczarki. Na maśle podsmaż pieczarki, oprósz je solą i smaż chwilę, następnie dodaj kalafior, wymieszaj i smaż około 10 minut. Nadzienie dopraw posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj szklanką kółka . W każdy kawałek ciasta włóż niewielką ilość farszu, zlep boki. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, smacznego.

Na Wigilię przygotuj pierogi z makiem . Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Pierogi razowe ze szpinakiem posmakują każdemu.

pierogi z kalafiorem Moniki Mrozowskiej
canva/ShyMan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy