Z kapustą i grzybami, ruskie, a może z mięsem? Monika Mrozowska stawia na zupełnie inny farsz
Monika Mrozowska robi pierogi z zupełnie innym farszem niż wszyscy. Zamiast mięsa, ziemniaków, szpinaku, twarogu i innych, popularnych dodatków, nadzienie przygotowuje z kalafiora i pieczarek. Pierogi są delikatne i niezwykle aromatyczne. Takich jeszcze nie jadłaś.
Sekretem pierogów z kalafiorem Moniki Mrozowskiej jest ciasto i wyśmienite nadzienie. Ciasto przygotowane bez grama tłuszczu jest delikatne, elastyczne i lekkie. Bez problemu rozwałkujesz je na cienki placek, dzięki czemu pierogi będą pełne smaku. Źle wyrobionego ciasta nie uratuje żaden farsz. Pierogi będą twarde, grube i mączne.
Pierogi z kalafiorem Moniki Mrozowskiej są błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy, że zetrzesz kalafiora i pieczarki na tarce i podsmażysz je na maśle klarowanym. Farsz dopraw natką pietruszki, solą i pieprzem. Pierogi są lekkie, ale bardzo aromatyczne i posmakują każdemu.
Pierogi są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Pierogi z kalafiorem Moniki Mrozowskiej podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być śmietana, okrasa z boczku, okrasa z cebuli. Pierogi możesz również delikatnie podsmażyć na patelni, dzięki czemu ciasto będzie bardziej chrupiące i złociste.
Pierogi z kalafiorem i pieczarkami. Idealne na lekki i pożywny obiad
Składniki na ciasto:
-
szklanka mąki pszennej
-
szczypta soli
-
jajko
-
60- 70 ml wody
Składniki na nadzienie:
-
2 główki kalafiora
-
8 pieczarek
-
natka pietruszki
-
2 łyżki masła klarowanego
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić obłędne pierogi według przepisu Moniki Mrozowskiej?
Przesianą mąkę wsyp do miski. Wsyp sól, wbij jajko, wlej wodę i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie elastyczne, miękkie i jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj również pieczarki. Na maśle podsmaż pieczarki, oprósz je solą i smaż chwilę, następnie dodaj kalafior, wymieszaj i smaż około 10 minut. Nadzienie dopraw posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj szklanką kółka . W każdy kawałek ciasta włóż niewielką ilość farszu, zlep boki. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, smacznego.
Na Wigilię przygotuj pierogi z makiem . Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Pierogi razowe ze szpinakiem posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ryba po grecku bez grama ryby? Niebywałe, czym ją można zastąpić, absolutny hit
-
Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama