Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit
Moczenie grzybów jest nieodłącznym rytuałem przed świętami. Grzybowa kąpiel najczęściej odbywa się w zimnej lub ciepłej wodzie. My znamy jednak znacznie lepszy sposób na przygotowanie tego produktu do spożycia. Namocz grzyby w osolonym mleku i przekonaj się, ile korzyści to ze sobą niesie.
Grzyby wymagają namoczenia przed dodaniem do świątecznego farszu. W tym gorącym okresie każda minuta jest na wagę złota. Czy można przyspieszyć moczenie grzybów oraz ich gotowanie? Dzięki jednemu prostemu trikowi wszystko jest możliwe.
Jak wygląda moczenie grzybów w mleku?
Zapomnij o moczeniu grzybów w wodzie. Po wypróbowaniu staropolskiego sposobu z mlekiem już nigdy nie wrócisz do starych przyzwyczajeń. Poniżej przybliżamy nieco ten temat.
Dzięki kąpieli w mleku, grzyby zyskują wyjątkowo delikatny smak. Ta metoda moczenia grzybów pozwala ponadto pozbyć się z nich posmaku goryczki. Mięciutkie i aksamitne dary lasu idealnie nadają się do późniejszego wykorzystania do rozmaitych farszy.
Jak przeprowadzić moczenie grzybów w mleku? Wystarczy oczyścić je z ewentualnych zanieczyszczeń i zalać ciepłym mlekiem. Do płynu należy oddać również szczyptę soli. Tak przygotowane grzyby powinny moczyć się ok. 5-6 godzin, zależnie od ich gatunku oraz wielkości.
Jakie dodatkowe korzyści niesie za sobą moczenie grzybów w mleku?
Choć moczenie grzybów w mleku samo w sobie daje rewelacyjne rezultaty, okazuje się, że pożytku jest znacznie więcej. Kąpiel w nabiale skraca czas potrzebny do ugotowania grzybów. Leśne zbiory stają się odpowiednio miękkie nawet trzykrotnie szybciej.
Moczenie grzybów w wodzie wymaga ich późniejszego gotowania przez ok. 90 minut. Nie zawsze możemy sobie na taką ilość czasu pozwolić, zwłaszcza w okresie świąt. Łatwo można jednak zredukować tę liczbę.
Grzyby moczone w mleku gotują się znacznie szybciej, niż te z wody. Trzonki i kapelusze są wystarczająco miękkie już w nawet 30-60 minut. Pamiętać należy jedynie o tym, aby nie przesadzić z ilością soli do gotowania. Nieco smaku grzyby zyskały bowiem już podczas moczenia się w osolonym mleku. Suszone grzyby możesz łatwo zastąpić innym składnikiem. Intensywny aromat suszonych grzybów zachowasz dzięki ich właściwemu przechowywaniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama