Smakosze.pl
pierogi z kapustą i pieczarkami

pixabay.com

Pierogi z kapustą i pieczarkami

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Wilk

Udostępnij:

Pierogi to tradycyjna, polska potrawa, którą można jeść przez cały rok. W zimie najczęściej zajadamy się pierogami z kapustą i grzybami, a w pozostałe pory roku królują pierogi ruskie czy z owocami. Jednak naszym zdaniem wersji z grzybami ni

Pierogi z kapustą i pieczarkami – wersja tradycyjna

Najsmaczniejsze pierogi z kapustą i pieczarkami to te, które mają w sobie dużo farszu. Dlatego nie żałujmy go w cieście i nakładajmy hojnie. Dzięki temu nasze pierogi będą sycące, a przy tym będą się pięknie prezentować na talerzu.

undefined

Pierogi z kapustą i pieczarkami – składniki na farsz:

  • 500g kiszonej kapusty

  • 300g pieczarek

  • 1 cebula (duża)

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • Marchewka i pietruszka – niewielkiej wielkości

  • Sól, pieprz

Pierogi z kapustą i pieczarkami – składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 125 ml wrzącej wody

  • 1 jajko

  • 20 g masła

  • Szczypta soli

undefined

Wykonanie:

Na samym początku bierzemy się za farsz. W tym celu przepłukujemy na sitku kiszoną kapustę. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie odcedzamy ponownie na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Następnie obieramy pieczarki i kroimy je na plasterki, siekamy cebulę. Ścieramy też na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy na nią 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu, aż się zeszkli i zdejmujemy do jakiejś miseczki. Następnie dolewamy kolejną łyżkę oleju na patelnię i wrzucamy na nią pieczarki. Smażymy je około 5 minut, potem dorzucamy do nich pietruszkę i marchewkę i smażymy kolejne 5 minut. Solimy, pieprzymy, a potem dokładamy odciśniętą kapustę kiszoną oraz cebulę. Dolewamy jeszcze łyżkę oleju i smażymy jeszcze przez jakieś 2 minuty. Odstawiamy farsz do lekkiego przestygnięcia, a potem rozdrabniamy go w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze.

Kiedy farsz mamy gotowy, możemy zabrać się za ciasto. Rozkładamy na blacie stolnicę, przesypujemy przez sitko mąkę, dodajemy sól, zalewamy wrzącą wodą, w której rozpuściliśmy 20 g masła. Mieszamy mąkę z wodą i tłuszczem, na koniec dodajemy jajko. Zgniatamy całość rękami w jednolitą kulę, przykrywamy ściereczką, aby nam nie obeschło i odkrawamy niewielki kawałek do rozwałkowania. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy przy pomocy szklanki kółka, na środku układamy łyżeczkę (lub więcej) farszu. Zalepiamy. W międzyczasie w dużym garnku nastawiamy wodę, solimy ją i kiedy się zagotuje, wrzucamy do niej ulepione pierogi. Gotujemy je około 3 minut od momentu zagotowania. Wyławiamy przy pomocy cedzakowej łyżki. Pierogi możemy podawać okraszone bułką tartą przesmażoną z masłem lub samym masłem.

undefined

Pierogi z kapustą pieczarkami – pieczone

Pierogi z kapustą i pieczarkami z pieczonym ciastem to całkiem inna historia niż z ciastem gotowanym. Ta wersja dania zmierza w kierunku francuskich pasztecików, idealnego dodatku do czerwonego barszczu czy też atrakcyjnej przekąski do wieczornego seansu filmowego.

undefined

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka cukru

  • 50 g świeżych drożdży

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • 125 g masła

  • 2 jajka

  • szczypta soli

undefined

Składniki na farsz: patrz przepis powyżej (należy zrobić podwójną porcję)

undefined

Wykonanie:

Zaczynamy od wykonania rozczynu: w tym celu rozcieramy drożdże z cukrem i śmietaną. Kiedy drożdże trochę podrosną, wlewamy je do przesianej w misce mąki, w której znajdują się też sól, jajka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto. Potem zawijamy ciasto w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy je, odkrawamy połowę i rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy z niego krążki przy pomocy szklanki o grubości mniej więcej 2-4mm. Nakładamy sporą łyżkę farszu i zalepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Ulepione pierogi kładziemy na blaszce, którą wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 

undefined

Źródła:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pierogi-z-kapusta-i-pieczarkami

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-na-pierogi

https://slodkoslodka.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-kiszona-i\_11/

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >