Pierogi z pieczoną dynią i białym serem
pixabay.com

Pierogi z pieczoną dynią i białym serem

Pierogi z pieczoną dynią i białym serem to pyszne danie wegetariańskie. Składniki do wykonania dania dostępne są w każdym markecie. Smak tego jesiennego warzywa uzupełnia idealnie biały ser. Jak przygotować w poprawny sposób pierogi z pieczoną dynią i białym serem?

Pierogi z pieczoną dynią i białym serem - składniki

Ciasto na pierogi:

  • 30 g masła,
  • 280 g mąki pszennej (typ 500),
  • 250 ml bardzo gorącej wody,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Farsz:

  • rozmaryn do pieczonej dyni,
  • 350 g miąższu pieczonej dyni, najlepiej hokkaido,
  • szczypta cynamonu,
  • sól morska,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 350 g białego sera,
  • zmielony czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Dodatki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 8 plasterków cienko pokrojonej suszonej szynki lub boczku,
  • natka pietruszki,
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%,
  • 1 cebula,
  • zmielony kolorowy pieprz.


Przygotowanie pierogów z pieczoną dynią i białym serem

Farsz:

Pieczoną dynię z białym serem zmiel w maszynce do mięsa (jeśli dynia jest wodnista, wyciśnij ją najpierw z soku), dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem i cienko pokrojony, rozmarynem.

Ciasto na pierogi:

Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop je, następnie stopniowo wlewaj do mąki i wymieszaj dobrze łyżką. Ciasto ułóż na desce i ugniataj rękami przez około 7-8 minut, w razie potrzeby podsyp mąką. Masę na pierogi przełóż do miski, przykryj wilgotną szmatką i pozostaw na 30 minut. Ciasto połóż na desce i ugniataj przez kolejne 2-3 minuty.

Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na cienkie placki. Filiżanką wytnij kółka na plackach i na każde kółko nałóż łyżkę nadzienia. Ostrożnie sklej brzegi i ułóż pierogi na desce. Przykryj szmatką do czasu ugotowania, aby zapobiec wysychaniu.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, a po zagotowaniu włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, a następnie gotuj pierogi 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyciągnij je długim uchwytem i umieść obok siebie na tacy. Ugotuj kolejną partię pierogów.


Dodatki do pierogów:

Na patelni na małym ogniu wlej oliwę zeszklij cebulę i czosnek. Gorące pierogi dodatkami z patelni i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podawaj ze śmietaną i kolendrą.

Następny artykuł