Pierogi z pieczoną dynią i białym serem
Pierogi z pieczoną dynią i białym serem - składniki
Ciasto na pierogi:
30 g masła,
280 g mąki pszennej (typ 500),
250 ml bardzo gorącej wody,
1/4 łyżeczki soli.
undefined
Farsz:
rozmaryn do pieczonej dyni,
350 g miąższu pieczonej dyni, najlepiej hokkaido,
szczypta cynamonu,
sól morska,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
350 g białego sera,
zmielony czarny pieprz,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Dodatki:
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
8 plasterków cienko pokrojonej suszonej szynki lub boczku,
natka pietruszki,
200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%,
1 cebula,
zmielony kolorowy pieprz.
Przygotowanie pierogów z pieczoną dynią i białym serem
Farsz:
Pieczoną dynię z białym serem zmiel w maszynce do mięsa (jeśli dynia jest wodnista, wyciśnij ją najpierw z soku), dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem i cienko pokrojony, rozmarynem.
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop je, następnie stopniowo wlewaj do mąki i wymieszaj dobrze łyżką. Ciasto ułóż na desce i ugniataj rękami przez około 7-8 minut, w razie potrzeby podsyp mąką. Masę na pierogi przełóż do miski, przykryj wilgotną szmatką i pozostaw na 30 minut. Ciasto połóż na desce i ugniataj przez kolejne 2-3 minuty.
Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na cienkie placki. Filiżanką wytnij kółka na plackach i na każde kółko nałóż łyżkę nadzienia. Ostrożnie sklej brzegi i ułóż pierogi na desce. Przykryj szmatką do czasu ugotowania, aby zapobiec wysychaniu.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, a po zagotowaniu włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, a następnie gotuj pierogi 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyciągnij je długim uchwytem i umieść obok siebie na tacy. Ugotuj kolejną partię pierogów.
Dodatki do pierogów:
Na patelni na małym ogniu wlej oliwę zeszklij cebulę i czosnek. Gorące pierogi dodatkami z patelni i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podawaj ze śmietaną i kolendrą.