Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierś z gęsi z chrupiącą skórką pieczona w czerwonym winie
Marciszyn Iga
Marciszyn Iga 05.05.2021 02:00

Pierś z gęsi z chrupiącą skórką pieczona w czerwonym winie

Gęsina
pixabay.com

Gęsina kiedyś i dziś

Gęsina była kiedyś w Polsce niezwykle popularnym mięsem. W XIX nastąpił prawdziwy rozkwit popularności gęsiny, na warszawskiej giełdzie notowano rocznie sprzedaż ponad 3,5 mln żywych gęsi. Chów tych ptaków, był w Polsce praktykowany już w XVII wieku, natomiast obecnie większość chowu gęsiny z Polski trafia do Niemiec. Kiedyś obecność gęsiny świadczyła o zamożności gospodarza, dziś, mimo że jest o wiele bardziej dostępna, wciąż jest towarem nieco luksusowym, mimo że Polska należy do głównych producentów gęsiny w Europie.

Może niektórzy z Was słyszeli powiedzenie, że “ najlepsza gęsina na Świętego Marcina”. wynika to z faktu cyklu hodowlanego, który rozpoczyna się wiosną a kończy późną jesienią.

Jakie wartości odżywcze ma gęsina?

Gęsina znacznie różni się od innych rodzajów drobiu, jest też najbardziej kalorycznym drobiem, ale to nie oznacza, że niezdrowym! 100 g gęsiny to około 339 kcal podczas gdy indyk w 100 g zawiera jedynie 129 kcal. Gęś zawiera dużo zdrowsze tłuszcze niż ma to miejsce w przypadku innych gatunków drobiu. Jest w niej wiele kwasów jednonnienasyconych i wielonienasyconych, zawiera też korzystniejsze kwasy omega-3 i omega-6. Ponadto mięso z gęsi dostarcza cenne witaminy i składniki mineralne np. witaminy A, witaminy E, potas, fosfor, magnez czy żelazo.

Jak przyrządzić pierś z gęsi w czerwonym winie?

Składniki:

gęś

1 kg piersi gęsi

250 ml czerwonego wina

3 łyżki syropu malinowego zmieszanego z wodą

1 łyżka estragonu

1 łyżka majeranku

sól, pieprz

undefined

sos porzeczkowy

3 łyźki dżemu z czerwonych porzeczek

1 łyżeczka miodu

½ szklanki czerwonego wina wytrawnego

undefined

gruszki w cynamonie

2 gruszki

1 łyżeczka cynamonu

½ szklanki soku jabłkowego

undefined

przygotowanie:

gęś

  • Dzień przed przyrządzaniem gęsi odciąć kości i nadmiar tłuszczu oraz natrzeć ziołami.

  • Następnie włożyć gęś do naczynia żaroodpornego skórką do góry. Zalać winem i kompotem tak, aby całe mięso było w nich zanurzone, na wierzch ma wystawać tylko skóra.

  • Tak przygotowane mięso przykryć i dać do zamarynowania do lodówki na noc.

  • Kolejnego dnia wyciągnąć gęś z lodówki, a piekarnik nastawić na temperaturę 240 stopni C.

  • Gęś wyjąć z naczynia żaroodpornego, natrzeć pieprzem i solą i znów włożyć do naczynia.

  • Naczynie przykryć pokrywką, następnie wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut na dolnej półce piekarnika.

  • Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec kolejne 40 minut.

Jeśli w którymś momencie okaże się, że mięso nie jest odpowiednio zanurzone w płynie, należy uzupełnić jego niedobór.

sos

  • Dżem, miód oraz wino wytrawne włożyć do małego garnka, a następnie zagotować. Następnie gotować składniki przez 5 minut do zgęstnienia sosu

gruszki

  • Gruszki umyć, obrać i pokroić na połówki, wydrążyć z nich gniazda nasienne z pestkami

  • Gruszki oprószyć cynamonem, a następnie włożyć do brytfanki lub małego naczynia, którego można używać do pieczenia, wlać sok jabłkowy i piec przez ostatnie 20 minut pieczenia się gęsiny, w jednym piekarniku

Podanie gęsiny, dodatki do gęsiny

Tak przygotowaną gęś możesz podawać z od razu wyłożonym na talerz sosem porzeczkowym oraz gruszkami lub umieścić je na oddzielnych paterach, do indywidualnego nakładania przez gości czy domowników. Przy takim doborze dodatków sałatka nie będzie już konieczna, ale z pewnością przyda się dodatek w postaci ziemniaków bądź ryżu. 

W tym daniu świetnie sprawdzą się zarówno ziemniaki gotowane, jak i puree, a także ziemniaki pieczone. Jeśli chcesz przygotować coś bardziej lekkostrawnego, możesz przyrządzić ryż jaśminowy. By taki ryż nieco uszlachetnić i sprawić by nie był po prostu zwykłym ryżem, możesz dodać do niego podprażone płatki migdałów, które świetnie będą komponować się z innymi smakami na talerzu.

Tagi: